”Pixibox” av Nina Hemmingsson (Kartago)

”Bara en till!” Känslan är den­­samma som när man var barn, när det nu kommer Pixiböcker för vuxna. En av de första som ges ut är serie­tecknaren Nina Hemmingsson, i en box om sex små böcker med teman som barn, relationer och ångest. Många av hennes galg­humoristiska serierutor är repriser från tidigare böcker, men i nytt format. Lagom för lata dagar.

 

 

”En allmän teori om glömska” av José Eduardo Agualusa. Översättning: Irene Anderberg (Leopard Förlag)

I samband med att Angola ut­ropar sin självständighet försvinner Ludovicas syster och man. Ludo, som redan innan skrämdes av huvudstadens alla ljud, reagerar genom att mura in sig i lägenheten – och stanna där. Först när gatu­pojken Sabalu tar sig in i huset 28 år senare börjar Ludo öppna upp sig igen. En underbar bok, som är lätt att ta till sitt hjärta, om längtan, frihet och människans sårbarhet.

 

 

”Jane, räven och jag” av Fanny Britt (text) och Isabelle Arsenault (bild). Översättning: Elin Svahn (Sanatorium förlag)

Den här alldeles underbara boken är något mitt emellan bilderbok och seriebok och passar både vuxna, större barn och ton­åringar.
I bild och text berättas på ett mycket fint sätt om en mobbad flicka i högstadieålder som finner tröst i Charlotte Brontës klassiker ”Jane Eyre”. Läs den till­sammans med barn, eller för dig själv.
 

 

”Kulör – en bok om vad färg gör” av Lotta Kühlhorn (Bonnier Fakta)

Den som har minst tio böcker på svenska i bokhyllan har troligtvis även böcker med omslag av Lotta Kühlhorn. Hon har formgivit mängder av andra författares böcker, men även släppt egna. 2012 kom mönsterboken ”Rapport” och nu är hon tillbaka med en bok om färg. ”Kulör” är personligt skriven med både fakta och egna betraktelser om färg. Perfekt för den som på olika sätt jobbar med färg, gillar att pyssla eller helt ­enkelt vill ha en färgklick i tillvaron.

 

 

”Gruppen” av Mary McCarthy. Översättning: Amanda Svensson (Albert Bonniers Förlag)

Sexskildringarna gjorde att flera länder förbjöd den när den gavs ut för 50 år sedan. I hemlandet USA gjorde den succé (och sägs ha påverkat både ”Sex and the city” och ”Girls” – även om McCarthy är betydligt skarpare). ”Gruppen” följer åtta välbeställda kvinnor från collegeexamen och fem år framåt. Här finns allt om vikten av att hitta den Rätta, otrohet, missfall och klänningar till skilda villkor på arbets­marknaden.

 

 

”Vad gör en bank?” av Andreas Cervenka (Natur & Kultur)

Du tar ett lån från banken. Kanske funderar du inte så mycket på var pengarna kommer ifrån, kanske ser du i ditt inre hur de kommer direkt från Riksbankens tryckpressar. Tyvärr. Pengarna finns egentligen inte innan banken säger okej till ditt lån och sätter in dem på ditt konto. Detta gör att Cervenka i en lika pedagogisk som lättläst bok höjer ett varningens finger för en ny krasch. Läs, häpna och bli klokare!

 

 

”Azur – Mat från Medelhavet, ­Mellanöstern och Nordafrika” av Joel Åhlin (Natur & Kultur)

En matresa runt Medelhavet som ger matlust och inspiration till sommar­köket. Mycket är grillat eller enkla tillbehör och smårätter som passar uteköket. Men här finns också grytor och långkok som till stor del sköter sig själva bara man ger dem tid (vilket är perfekt för semestermaten). Vad sägs om Katalansk pizza, bakad fårost, gyros, armenisk bulgursallad, grillad mangold och bakade fikon?

 

 

”Stuglandet” av Kjell Vowels och Moa Karlberg (Votum förlag)

Följ fäbostigarna längs Siljan och kryp in i flottarnas gamla koja till kvällningen. Eller dela ett torp i Skånes bokskogar med andra trädälskare. Sverige myllrar av små stugor öppna för allmänheten att använda utan kostnad. Det behövs bara ett liggunderlag, sovsäck och en matlåda. I ”Stuglandet” får vi tips om vackra platser i hela landet och en ­guide till vilka hus som har eldstad, toalett och vatten.

 

 

”En sax i hjärtat” av Marie Bengts (Albert Bonniers Förlag)

Mord, passion och kulturkrockar får du i denna pusseldeckare som utspelar sig på landsbygden i Småland under 1950-talet. Klädskaparen Hannah Lönn från Stockholm kör bil, yrkesarbetar och röker som en borstbindare. Det ses inte med blida ögon av invånarna i det lilla samhället. Här finns också brustna hjärtan, ofrivilliga graviditet­er och en längtan efter ett mer jämlikt samhälle. Förste kriminal­assistent Johan Holm för­söker liksom fröken Lönn förstå vem mördaren är.

 

 

”Mitt namn är Lucy Barton” av Elizabeth Strout. Översättning: Kristoffer ­Leandoer (Forum)

En underbar roman som man ivrigt vill komma vidare i sam­tidigt som man försöker hålla emot för att kunna stanna kvar
i den längre. En pärla om ett mor- och dotterförhållande som lyckas öppna upp ens eget inre under läsningen. Berättelsen startar med Lucy i sjukhussängen dit hennes mamma (som hon inte träffat på flera år) kommer för att vaka över henne. Strout ger oss minnen och bilder av utanförskap, klass och kärlek.