KA berättade på onsdagen (28 juni) historien om hur en assistansberättigad får fortsätta att vara arbetsgivare trots att han inte betalar vare sig löner eller skatter och arbetsgivaravgifter och trots att han kränker de anställda. Den enda myndighet som skulle kunna komma åt problemet är Arbetsmiljöverket, men finns det ingen fackmedlem på arbetsplatsen kan Kommunals regionala skyddsombud inte göra en formell begäran att Arbetsmiljöverket ska granska arbetsplatsen. Det enda sättet då är att lämna ett tips och hoppas att Arbetsmiljöverket prioriterar att inspektera just den arbetsplatsen.

 

LÄS MER: Assistenter kränks och får ingen lön

 

Men just det har faktiskt en av de personliga assistenterna som arbetat hos Jonas gjort. I höstas mejlade hon Arbetsmiljöverket och beskrev ingående hur hon och ett 20-tal andra personliga assistenter, mestadels nyanlända, behandlades av Jonas. Hon berättade bland annat att Jonas skriker på och skäller ut assistenterna, kallar dem dumma och att assistenter slutar hela tiden för att han behandlar dem så illa. Hon beskriver att hon är rädd för att inte få ut sin lön om hon säger ifrån. Mejlet avslutas med en vädjan: ”Jag hoppas att ni kan hjälpa mig och de andra tjejerna som jobbar för honom. Vad ska vi göra? Vi vill bidra till samhället genom ärligt arbete och jag hoppas att samhället kan skydda oss.”

Arbetsmiljöverket svarade genom att dels hänvisa till Kommunal och Försäkringskassan, dels genom att länka till ett kontaktformulär som hon trodde var samma som det hon redan fyllt i. Hon uppmanades att välja antingen ”Tip about employer” eller ”Employee report”. Hon fyllde aldrig i formuläret.

– Jag gjorde aldrig det för det var samma länk som det jag redan fyllt i. De ville att jag skulle skicka in samma anmälan igen. De var den första myndighet jag vände mig till och jag trodde att de kunde hjälpa mig men jag upplevde det som att de avvisade mig, säger den personliga assistenten.

 

LÄS MER: Ansvariga ministern öppnar för regeländring

 

Arbetsmiljöverkets presstjänst säger att det inte finns någon som just nu kan svara på frågor, men skriver i ett mejlsvar att de inte vet exakt hur tipset har kommit in. De påpekar dock att de har upplyst om hur tips ska lämnas och att de inte har möjlighet att gå vidare med information som kommer in på andra sätt. Arbetsmiljöverket poängterar också att det inte ligger i deras uppdrag att hjälpa enskilda individer och att de inte har resurser till det.

Den före detta assistenten som tipsade Arbetsmiljöverket berättar att det har varit väldigt svårt att få kontakt med svenska myndigheter för att prata om problemen hos arbetsgivaren Jonas.

– De flesta sa att de inte kunde hjälpa mig för att de inte kunde engelska utan skickade mig bara vidare. Det är väldigt svårt att få kontakt med svenska myndigheter när du inte pratar svenska. De skickar dig fram och tillbaka och ingen ger ett ordentligt svar, säger hon.

Jobbet hos Jonas var det första hon hade i Sverige och hon har förvånats över att de svenska myndigheterna inte har maktmedel att stoppa Jonas.

– Kan inte en myndighet säga till den andra att det här måste sluta?