I början på juni berättade KA om kritiken mot vård- och omsorgsföretaget Frösunda runt om i landet. Fackliga, anställda och en stor mängd före detta chefer har vittnat om en omänsklig personalpolitik och om hur Frösunda systematiskt bryter mot avtal. Ett av de ställen som det blivit problem på är Sala kommun. Det var i november förra året som Frösunda tog över boendet Bryggeriet, kort därefter började skriverierna i Sala Allehanda om för låg bemanning och personal som gick på knäna. Till KA sade skyddsombudet Brittlis Leffler att hon under alla sina år aldrig varit om något liknande.

Nu har kommunen alltså beslutat att säga upp avtalet med Frösunda.

– De boende på Bryggeriet får inte den vård och omsorg som de har rätt till både enligt lagar och regler och enligt det avtal som kommunen har med Frösunda Omsorg. Därför ser vi ingen annan lösning än att nu häva avtalet, säger Per Ström, socialchef i Sala kommun, i ett pressmeddelande.

Tidigare i år gjorde kommunen en utredning som konstaterade att Frösunda bröt mot avtalet på 28 punkter. Det handlade bland annat om att bemanningen var för låg, att man inte skrivit genomförandeplaner och att de boende inte fick gå ut så mycket som avtalat. Per Ström säger till KA att Frösunda under våren gjort marginella förbättringar men att det är långt ifrån tillräckligt.

– Det har till exempel varit luckor i bemanningen på ett sätt som inte har varit acceptabelt. Vi hade ett möte med Frösundas vd Susanne Sidén 1 februari där hon vid sittande bord garanterade att det inte skulle bli mer sådant, men ändå har vi begärt in dokumentation från april och sett att det varit ganska så frekventa luckor i bemanningen, säger Per Ström.

Han berättar också om ett färskt fall där en man som var orolig ska ha blivit satt i en rullstol med ett brickbord som man satt fast i rullstolen för att förhindra honom från att resa sig.

– Det är olagligt. Det är ju naturligtvis oetiskt, omoraliskt och i strid med gällande regelverk, säger han.

Från och med 1 september tar Sala kommun över boendet.

Även Arbetsmiljöverket har kritiserat Frösunda för verksamheten på Bryggeriet. Den 29 maj fick Frösunda ett föreläggande om att betala vite på 100 000 kronor om arbetsmiljöbristerna inte åtgärdas.