KA har granskat vård- och omsorgsföretaget Frösunda de senaste veckorna, och berättat om brister i verksamheterna och arbetsmiljön på många håll i landet. Kommunal har varit kritiskt mot Frösunda för att de ägnat sig åt hyvling av tjänster, alltså att minska arbetstiderna. Men i förra veckan hade Kommunal och Frösunda ett möte där de diskuterade hur de ska få till en bättre samverkan, skriver Kommunal i ett pressmeddelande. I augusti kommer ett arbete inledas för att bilda en företagsorganisation.

– Det är anställda inom Frösunda som på sikt ska företräda medlemmarna i företagsorganisationen, som ska fungera som ett samverkansavtal, säger Lars-Sture Johansson, ombudsman på Kommunal, i pressmeddelandet.

Kommunal skriver i pressmeddelandet att relationerna mellan förbundet och Frösunda ”bitvis varit frostiga”.

– Ofta när Frösunda tagit över en verksamhet har de skurit ned på medlemmarnas sysselsättningsgrad. Det strider mot allt vi står för – medlemmana ska ha rätt till heltid som norm för att kunna vara ekonomiskt självförsörjande. Det är en jämställdhetsfråga, säger Lars-Sture Johansson i pressmeddelandet.

Tanken med en bättre samverkan är bland annat att verksamhetsövergångar ska fungera bättre.