Författaren till den här novellsamlingen bor i Nordkorea och manuset har smugglats ut ur det stängda landet. Det gör Bandi – namnet är en pseudonym som betyder ”eldfluga” – unik. Annars har kritiska texter om regimen i Nordkorea endast kunnat publiceras av författare som hoppat av och bor utanför landet.

Boken innehåller sju noveller som alla ger en skrämmande inblick i hur det är att leva i en diktatur. Jag fastnar speciellt för berättelsen om Kyeong-hui vars barn skräms av huvudstadens alla stora porträtt av Kim Il-sung. Det blir förödande.

Novellerna är sällsamma blandningar av vardagsrealism och allegori, nästan fabler ibland. Men ändå isande sanna alltså. Kort sagt en oumbärlig bok för den som vill veta hur det är att leva i en diktaturs järnhårda grepp.

Texterna är skrivna från 1989 till 1995, vilket är ett minus. Det hade varit så intressant att läsa också mer sentida berättelser.