Det är Prevent som tillsammans med Kommunal och SLA, Skogs- och lantarbetsgivareförbundet, tagit fram bilderböcker för lantbruk, skogsbruk, trädgårdsanläggning och golfbanor. Den senaste boken vänder sig till anställda inom trädgårdsodling.

Många som arbetar i branschen är säsongsarbetare från olika länder och nyanlända ses som en viktig grupp då trädgårdsbranschen skriker efter personal. Arbetet innebär arbetsställningar som sliter på kroppen. Bilderboken ”Jobba säkert inom trädgårdsodling” visar olika situationer och hur man ska jobba för att minska risken att skada sig.

Ett annat exempel är en karta som visar var i landet man bör vaccinera sig mot fästingburen hjärninflammation. Allt med bilder.

– Intresset för våra bilderböcker är onekligen stort. Vi har redan fått flera förfrågningar från andra branscher om att ta fram bilderböcker även för dem, tillverkningsindustrin och måleribranschen är bara två exempel. Det är roligt! Vi märker att bilderna får folk att kommunicera, vilket är exakt vad vi vill, säger Lisa Rönnbäck, projektledare på Prevent i ett pressmeddelande.

Böckerna beställs gratis eller laddas ned på prevent.se.