Stugorna ligger i Nacka öster om Stockholm och har sedan 1928 hyrts ut billigt till ”behövande”, i första hand kvinnor. De är ett arv från fackföreningskämpen Anna Johansson-Viborg. Stiftelsen har förvaltats av LO-distriktet i Stockholm och Livsmedelsarbetareförbundet, men också Kommunal har haft en person i styrelsen.

Nu säljs stugorna. Orsaken är en kombination av att hyresintäkterna är för små och att Skatteverket satt en gräns för hur mycket man får tjäna för att vara ”behövande” och kunna hyra stugorna. Gränsen har gjort att allt färre har kunnat hyra, och stiftelsen har sänkt hyrorna för att några alls ska ha råd.

Pengarna från försäljningen ska placeras i värdepapper, och avkastningen ska användas till stipendier.

– På så sätt kommer fler kvinnor att få glädje av stiftelsen än i dag. Ett stipendium är mer flexibelt, säger Carina Paulsson, ombudsman i Stockholms LO-distrikt, till Arbetet.

Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om protesterna mot att möjligheten att hyra stugorna försvinner.