Det var vinter och julbordssäsongen var över, sista lönen hägrade i slutet av januari men kökens lågsäsong tystade nu telefonen. Inga sms om att det behövdes folk till à la carten, inga arbetspass som berättade att hyran skulle kunna betalas även kommande månader. Nagelbanden läkte sakta. Medan januari fyllde säljsajterna med julklappar, surfade jag bort dygn i sträck bläddrandes mellan annonserna på Platsbanken när mina internetspår plötsligt serverade reklam om en ny app som ”snabbt och enkelt” skulle hjälpa mig att ”hitta drömjobbet”. 

Selfiejobs kombinerar dejtingvärldens snabba svep med tanken om att ett vackert leende är det viktigaste i alla sorters arbeten där människor möter människor. Med en selfie och tre rader om tidigare jobb kan man svepa sig genom kundtjänst-arbeten, vårdyrken och restaurangjobb. Det är en dejtinginspirerad jobbsökarapp där man är lika utbytbar som en matchning på Tinder. 

Männen bakom appen skryter om att den ”sänker trösklarna” för arbetssökande. Det låter precis som det gör när Moderaterna pratar om instegsjobb; som om vi som redan tjänar sämst skulle tjäna på att ha ännu lägre löner. Faktum är att Selfiejobs nu infört att man i realtid kan lägga löneanspråk på jobb man söker i appen. Under en annons för deltidsarbete på Pressbyrån hittar vi Jakob som är beredd att jobba för 110 kronor och Elin som kan tänka sig att göra jobbet för endast 100 kronor.  En kapplöpning om så låga trösklar att det är oklart om det kommer finnas något golv kvar att stå på. Försök själv betala hyran med den lönen.

De nya tekniska lösningarna lovas alltid kunna lösa våra problem. De ska utjämna skillnaderna och korta avstånden. På andra sidan av den här historien så finns verkligheten. Där jobbar matbuden i storstäderna för slavlöner och Ubers förare tvingas jobba dygnet runt för att försörja sig. Och vi som är desperata efter jobb förväntas erbjuda vår arbetskraft till lägre och lägre löner. Buda under varandra på appar och sms-listor.

Tekniken kommer inte lösa våra problem så länge den är i arbetsköparnas händer. Och om det inte är ett underbetalt arbete utan pension, försäkringar och anställningstrygghet vi längtar efter så kommer appar som Selfiejobs inte hjälpa oss att ”snabbt och enkelt hitta drömjobbet”.  För ärligt talat: det låter ju mer som högerns drömjobb än något jag och mina arbetskamrater någonsin drömt om.