SVAR: Vissa kollektivavtal reglerar en möjlighet att byta ob-ersättning mot ett fast tillägg. Detta betalas då ut oavsett semester eller nattarbete. Om detta är något ni haft, men som nu är borta, framgår inte av frågan. Inte heller vilket kollektivavtal som eventuellt gäller. Semesterlagen reglerar att semesterersättning ska betalas utöver den vanliga lönen för den tid du har semester. Lagen reglerar dock ingenting om ytterligare ersättning. Lön och ob-ersättning är två olika delar, vilket innebär att du bara får ob-ersättning för den tid som utgör ob-tid. För att få rätt till ob krävs ett kollektivavtal, ingen lag reglerar den rätten. Om du har månadslön har du betalt för varje dag, även lediga dagar. För er som jobbar natt blir det dessvärre kännbart när ni har semester eftersom de flesta av er då inte får ob-ersättning.

Annica Jansson, 
ombudsman på ­Kommunal