Det finns nästan alltid något trasigt och sårigt över huvudpersonerna i Willy Vlautins böcker. De är fattiga­, utsatta, utnyttjade. Men aldrig att man som läsare känner att det är tråkig eller ledsam litteratur för det, tvärtom. Här finns en livskänsla, ofta en trots-allt-vilja som bänder i karaktärerna, som gör dem oupphörligen intressanta att följa.

När jag läser hästskötarromanen ”Lean on Pete” kommer jag att tänka på en artikel i Kommunal­arbetaren av min kollega Cecilia Alstermark, om en hästskötare som jobbade för 6 000 kronor i månaden i något som arbetsgivaren valde att kalla ”praktik”. I ”Lean on Pete” handlar det om Charley Thompson som ser ett jobb på galopp­banan som sitt enda hopp. Hans arbetsuppgift är att ta hand om den dopade, neddekade gamla kusen Lean on Pete. Charley tvingas sova i stallet och en vänskap växer fram mellan honom och den skamfilade hästen. Till slut är det de två mot världen.

Min favorit bland Vlautins böcker är hans debut, ”Motellivet”, som handlar om de två bröderna Frank och Jerry Lee. Mamman är död, pappan sitter inne. Alkohol och billiga motell. När inget ser ut att kunna bli värre, svartare, kör Jerry Lee, rattfull, på en liten pojke. Polisen har honom snart på spåren.

Willy Vlautin är inte bara författare utan också musiker. Hans band Richmond Fontaine spelar country som passar utmärkt att ha i bakgrunden när man läser om hans vindpinade karaktärer, som nästan uteslutande lever sina liv i den amerikanska västern, i städer som Las Vegas eller Reno.

Willy Vlautin

Ålder: 50 år.
Född: I Reno, Nevada.
Titlar på svenska: ”Motellivet”, ”Norrut”, ”Lean on Pete”, ”De fria” (alla på Bakhåll förlag).