Just nu förhandlar Kommunal lönerna för våra medlemmar i Stockholms stad. De löner jag och min sektion förhandlar är för de yrkesgrupper som sköter ”markservicen” inom skolan. Några av dem kanske har yrken som högern skulle kalla för ”enkla jobb”.

Barnskötarna och fritidsledarna är de som ska ge eleverna meningsfull verksamhet på raster och när skoldagen är slut. De som även samverkar med lärarna under själva skoldagen, de som vikarierar när lärarna är sjuka, de som får extra uppdrag i bild, musik, läxläsning. Elevassistenter är hjälp-jag och en-till-en-resurser åt barn med särskilda behov.

Vaktmästare gör allt från att byta trasiga lampor till att ha full koll på den fysiska arbetsmiljön.Kökspersonal lagar eller tar emot extern mat, gör salladsbufféer, specialkost, serverar näringsriktig och hälsosam lunch och mellanmål. De diskar, städar kök och skapar trivsam miljö i skolmatsalen.

Lokalvårdarna städar hela byggnaden, torkar kiss på toaletterna, skrapar tuggummin och plockar tonvis med skräp. Våra medlemmar i skolan älskar sina jobb, de är stolta yrkesutövare, många brinner för eleverna och skolan så mycket att de bränner ut sig eller får fysiska arbetsskador.

De beskrivs gärna av sin arbetsgivare som oumbärliga. Under förhandling hör vi ofta hur fantastiska de är, vilket otroligt bra jobb de utför, idel lovord. Men när det kommer till lönerna så syns inte deras storhet.

Potten för våra medlemmar ligger i år på 530 konor per person. Vi ser potten som golvet, många skolledare ser den som taket. Under förhandling försöker vi få skolledarna att fördela dessa pengar så rättvist som möjligt, vi ser till grundlön, årets arbetsinsats, skolans lönekriterier och vi ”slåss” om femtiolappar.

Detta är kvinnodominerade yrken, vilket innebär att de alltid har varit låglöneyrken. Det är inte ovanligt med medlemmar som nära pensionsåldern har löner på 24 000 kronor i månaden. Det enda de har att se fram emot efter ett helt yrkesliv är en tillvaro som fattigpensionärer.

Med detta i åtanke blir högerns förslag om ”enkla arbeten” ett slag i ansiktet. Ingångslönerna i dessa är redan låga, 19 000–20 000 kronor. Om arbetsmarknaden sänker ingångslönerna inom Kommunals avtalsområde kommer det i förlängningen att resultera i en lönedumpning för alla våra medlemmar.

Det är allt detta jag har i bakhuvudet när jag sitter vid förhandlingsbordet med olika skolledare. Det gör ont i mig när skolledningar flyttar femtiolappar mellan personal, allt för att inte gå över potten.

 

Lovisa Loan Sundman