SVAR: I det centrala kollektivavtal du omfattas av finns ”förskjuten arbetstid” reglerad. När regeln fördes in i avtalet handlade det om att en person byter från ett schema till ett annat schema, så att arbetsgivaren kan få betala extra för de dagar som, enligt det tidigare schemat, var lediga dagar. Extra ersättning betalas ut när arbetsgivaren är sent ute med information om byte till ett nytt schema.

Det du beskriver handlar om en arbetsgivare som flyttar arbetspass, så att du hela tiden återgår till ditt ursprungliga schema. Om du tar kontakt med ditt lokala Kommunal kan de hjälpa dig att kolla om det rör sig om brott mot kollektivavtalet och om det kan vara fråga om övertid. De kan också bedöma om det handlar om brott mot dygns- och veckovila.

Maria Hansson,
ombudsman på Kommunal

 

Illustration: Kristin Lidström