SVAR: När a-kassan första gången räknar ut hur mycket ersättning du ska få per dag räknar vi ut en genomsnittlig inkomst från tolv månader, ofta de tolv innan du blev arbetslös. Men det finns undantag. Den genomsnittliga inkomsten räknas sedan om till en daglön du först får 80 procent av och efter 200 dagar 70 procent. Jag vet inte hur mycket du jobbade innan du sökte ersättning, men jag misstänker att det hela grundas i att du är säsongs­arbetare. 

Ersättningen baseras som sagt på tolv månader. Kanske hade du inte arbetat alla de månader din ersättning baserades på eller att du inte tjänade 1 112 kronor om dagen i tolv månader innan du sökte ersättning?  I så fall sänks din genomsnittliga inkomst och summan du får ut per dag. Du kan ringa oss på 0771-25 80 00 för att få veta hur vi räknat ut just din ersättning. 

När vi säger att du får ut 70 procent menar vi att din ersättning per dag är 70 procent av den daglön vi räknade ut baserad på din genomsnittliga inkomst innan du sökte ersättning. Den baseras inte på vad du tjänar just nu. Det stämmer att antalet ersättningsdagar du får ut per vecka sänks ju mer du jobbar under en vecka.

Theodor Berleen Danå,
försäkringsspecialist på Kommunals a-kassa