Både Kommunals Lenita Granlund och LO:s Torbjörn Johansson är mycket försiktiga i sina kommentarer till regeringens besked att de vill se över konflikträtten. Detta trots att de båda nämner just den rätten som själva grundbulten för den svenska modellen.

Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund säger att hon vill höja ett varningens finger för att förändra konflikträtten, men känner samtidigt förståelse för att regeringen vill komma åt situationen i Göteborgs hamn.

Att både ni och LO är så tysta, beror det på att det är en socialdemokratisk arbetsmarknadsminister som ger sig på konflikträtten?

– Jag tror att vi kunde ha skrikit jättehögt om man allmänt hade gett sig på konflikträtten. Här är syftet ett annat och eftersom vi inte sett direktiven vet vi inget om syfte och riktningar. Ingen facklig förtroendevald kan säga att det är okej att pilla i konflikträtten, men vi vill se helheten innan vi säger bu eller bä, säger Lenita Granlund.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson kallar ändå beskedet från regeringen bekymmersamt:

– Konflikträtten är det mest väsentliga vi har i den svenska modellen. Den finns till för att vi ska få maktbalans mellan arbetsgivare och arbetstagare. Därför är det här en väldigt känslig fråga.

Kan du se någon begränsning som skulle vara acceptabel?

– Jag har väldigt svårt att se hur man ska kunna lösa de problem man tycker sig se utan att det påverkar maktbalansen på arbetsmarknaden. Jag har väldigt svårt att finna en lösning som innebär att man behåller det goda med vår modell. Och man ska vara väldigt rädd om den, den är extremt bra, en riktig succésaga, säger Torbjörn Johansson.

Regeringen vill alltså utreda en förändring av konflikträtten, syftet är att hindra fackförbund utan kollektivavtal att strejka mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal med ett annat förbund. Direktiven kommer att presenteras ”innan sommaren”, enligt arbetsmarknadsministerns pressekreterare som inte vill vara mer precis.

Vänsterpartiet har varit mer öppet kritiska:

– Skulle man förbjuda fackliga organisationer att ta strid för avtal så snart ett annat avtal finns, skulle det öppna för fackföreningar som startas utan brett stöd hos arbetstagarna men med stöd hos arbetsgivaren. Det skulle snabbt också kunna gå ut över andra fackförbund, inklusive LO-förbunden. Det skulle knappast heller leda till färre arbetskonflikter, säger Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i ett uttalande.

Det var i förra veckan som arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) berättade att hon ska tillsätta en utredning för att se över möjligheterna till begränsad konflikträtt.

Bakgrunden är en långvarig konflikt i Göteborgs hamn, som är en strategisk punkt för svensk exportindustri. Arbetsgivaren har ett avtal med Transportarbetarförbundet, det LO-förbund som har kollektivavtalet för hamnverksamheten i hela Sverige. Problemet är att majoriteten av dem som arbetar i Göteborgs hamn är organiserade i Hamnarbetarförbundet (som inte är ett LO-förbund). Lag&Avtal skriver att Hamnarbetarförbundet avvisat möjligheten till hängavtal och avtal som skulle ge rätt att utse skyddsombud och fackliga rättigheter. Anledningen är att de vill vara med och förhandla om löner och villkor i kollektivavtalet.

Nyligen svarade arbetsgivaren med lockout och situationen i Göteborgs hamn har uppenbart inte bara oroat Svenskt Näringsliv (som arbetar hårt för att förändra konfliktreglerna) utan också regeringen.

LO:s Torbjörn Johansson säger att även han är bekymrad över vad som sker i Göteborg:

– Det finns ett bekymmer om man inte gör upp när man får andrahandsavtal. Det normala är att man träffar ett sådant och om jag förstått saken rätt nöjer sig inte Hamnarbetarförbundet med det.