Lena Eldståhl.

Lena Eldståhl, 51, Fagersta, 
lokalvårdare, studieorganisatör:

Hur har Kommunal förändrats?

– Det arbetsplatsnära fackliga arbetet är igång ordentligt. Arbetsplatsombuden har en starkare ställning, vi har märkt effekt av arbetet som startade 2013.

Hur har året som gått varit?

– När skandalen uppdagades var den okänd för medlemskåren, det är två medlemmar som reagerat. Nu är det ”gör om gör rätt som gäller”. Vi pratar mer nu och förvaltar förtroendet från våra medlemmar. Kunskap ger makt. Vi är stärkta. Medlemskapet har blivit tydligare, vi pratar om meningen med föreningen.

 

Selam Aksüngür.

Selam Aksüngür, 37, Angered,
facklig på heltid, undersköterska:

Hur har Kommunal förändrats?

– Framför allt har arbetet med en förändring påbörjats, med tuppen märker många att förslag läggs. Det märktes också att många skrev motioner till kongressen i fjol. Våra medlemmars delaktighet har ökat.

Hur har året som gått varit?

– Vår sektion märkte inte skandalen så mycket. Men medialt var det tråkigt, men nu tar vi oss vidare. Visst har det påverkat medlemmarna, det sätter sig i psyket, de vill inte att deras företrädare ska syssla med sådana här grejer. De vill ha rent mjöl i påsen så att de kan vara stolta. Vi jobbar på att få tillbaka stoltheten. Vi vet att förändringsarbetet pågår, även om det inte alltid syns.

 

Felix Finnveden.

Felix Finnveden, 28, Stockholm,
personlig assistent och facklig på 75 procent:

Hur har Kommunal förändrats?

– Vi syns bättre på nätet, det är lättare att prata med folk om vitsen med Kommunal. Folk är medvetna om förändringen och tuppen ger en ingång att prata.

Hur har året som gått varit?

– Först var det tufft, det var mycket arga medlemmar. Jag får fortfarande börja att förklara den biten. Men det är bra, det är inget dåligt, det vore falskt att inte prata om det. Det är viktigt att prata om alla delar, de flesta är fortfarande medlemmar för att de får det bättre på jobbet då.

 

Olga Krivtsova, 36, Malmö,
facklig på heltid och undersköterska i hemtjänsten under sommaren:

 
Hur har Kommunal förändrats?

– Jag var med på kongressen som bland annat tog beslutet att inte bjuda på alkohol, det var ett bra beslut. Tobias Baudin har varit i Skåne och pratat om att tänka nytt och om hur vi ska få med ungdomarna. Vi jobbar mycket med jämställdhet och mångfald i vår sektion, jag är stolt över det.
 
Hur har året som gått varit?

– Det har lugnat sig efter skandalen, det är bara att jobba på och skapa mer förtroende så att medlemmarna förstår att vi är där för dem. Jag har inte hört något missnöje sedan skandalen, nu är det fokus på de vanliga fackliga frågorna.