Unionens ordförande Martin Linder, Handels ordförande Susanna Gideonsson och Visions ordförande Veronica Magnusson, deltog tillsammans med Kommunals ordförande Tobias Baudin i ett samtal på förbundsmötet om medlemsvärvning. Unionen är i dag Sveriges största fackförbund och har ökat med 150 000 medlemmar på mindre än tio år. Martin Linder berättade att de gjorde en tydlig prioritering och skapade en professionell säljorganisation som är proffs på att sälja medlemskap. Unionen har också provat olika former av gratismånader när man går med, och landat i att tre månader verkar fungera bäst. Flest medlemmar får förbundet in via digital annonsering.

– Grundtänket har varit att sänka tröskeln för att bli medlem. Går man tillbaka 10-15 år så var det väldigt krångligt att bli medlem, sade Unionens ordförande Martin Linder.

Vision har också tre månaders gratis medlemskap som standard när man blir ny medlem.

– Vi har haft det några år och det fungerar bra. 95 procent av de som blir medlemmar blir kvar och fortsätter betala och vi ser heller ingen skillnad i lojalitet, sade Visions ordförande Veronica Magnusson.

Handels har ökat i medlemsantal nästan varje år sedan 2011, efter att ha haft ett stort medlemsras i samband med att avgiften till a-kassan höjdes. De har än så länge inte provat gratis medlemskap.

– För oss är det viktigt att man ska gå in i medlemskapet med själ och hjärta. Men vi överväger faktiskt att pröva en första gratismånad och det är för att få medlemmar att börja betala med autogiro, för gör man det så är man kvar cirka tre år längre, sade Handels ordförande Susanna Gideonsson.

Hon lyfte också fram att hur man blir medlem har förändrats – för tio år sedan var det 70 procent som blev medlemmar av egen kraft och 30 procent för att de blev direktvärvade. I dag ser det precis tvärtom ut.  

– Det visar också utvecklingen i samhället, det är inte självklart för alla att gå med i facket när man har fått ett jobb, sade Susanna Gideonsson.

Samtalet handlade också om organisationsgraden. Tobias Baudin lyfte fram att även under de år innan förra årets kris som Kommunal ökade i medlemsantal, minskade organisationsgraden.

– Vi måste titta på organisationsgraden också, inte bara på medlemsantalet, sade Tobias Baudin.