Med den från reklamkampanjer kända tuppen på ett bord bredvid sig på scenen inledde Kommunals ordförande Tobias Baudin förbundsmötet med att prata om den förändringsresa som Kommunal har inlett.

– Vi befinner oss i en intensiv tid för Kommunal. I mina möten med medlemmar och besök på sektioner och avdelningar runt om i landet, så möter jag en stark vilja, ett ofta ganska starkt självförtroende men också ganska höga förväntningar på att Kommunal ska förändras, sade Tobias Baudin. 

 

LEDARE: Bra att Kommunal vill förändras

 

Han konstaterade att Kommunal förra året var Sveriges mest utskällda organisation och att förbundet med tanke på det har gjort ett fantastiskt arbete.

– Samtidigt lyckades vi i stenhårda förhandlingar genomdriva en unik extrasatsning på undersköterskor, vi lyckades säkra märket för de personliga assistenterna och vi lyckades vända en medlemsflykt till medlemshöjning. När vi kan göra sådana framgångar i motgång, vad kan vi då inte göra i medvind? sade Tobias Baudin.

Han nämnde att Kommunal har tre centrala utmaningar: att medlemsnyttan ska öka, att Kommunal ska bli fler medlemmar och att Kommunal ska bli en starkare aktör i samhällsdebatten med att starkare förtroende hos allmänheten.

Tobias Baudin berättade att filmerna med tuppen, som lanserades i slutet på januari, har fått 10 miljoner sidvisningar och att Kommunal fått in 957 förslag via den digitala medlemsdialog som tuppen är en symbol för. Också medlemsvärvningskampanjen där nya medlemmar bjudits på tre månaders medlemskap, beskrivs som en framgång.

– Nu kliver vi in i den tredje kampanjmånaden och efter det ska vi utvärdera och räkna på om det lönar sig. Slutsatserna tar vi med oss och så fortsätter vi att utveckla värvningsarbetet, sade Tobias Baudin.

I frågan om att bli en starkare samhällsaktör med stort förtroende hos allmänheten, beskrev Tobias Baudin det som att Kommunal tagit sig ”från källaren till att närma oss entrén”. Han syftade på att Kommunal i Sifos förtroendemätning gått från minus nitton till minus åtta.

– Det är ett jättelyft på bara ett år, och när vi mäter genomslaget i media så hörs Kommunal mycket mer än innan krisen. Jämför vi 2017 med 2015 så hörs och syns Kommunal mycket mer och vi hörs i våra frågor.

 

LÄS OCKSÅ: Fyra röster från förbundsmötet

 

Tobias Baudin lyfte fram flera segrar som Kommunal vunnit på LO-kongressen och senaste S-kongressen, och gick sedan in på att prata om facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna.

– Nu ska vi ställa nya krav, på regeringens höstbudget och inför nästa års valrörelse. Vi har förstås väldigt höga krav, för inget annat duger för facklig-politisk samverkan, inget annat duger för ett parti som bär den svenska modellen och inget annat duger för medlemmarna i Kommunal, sade Tobias Baudin.

Han ägnade också en del av talet åt att kritisera Sverigedemokraterna och särskilt partiets svängningar i frågan om vinster i välfärden.

– Om det här ska vi berätta. Med respekt för de som säger att jag skulle nog kunna tänka mig att lägga en röst på Sverigedemokraterna, då ska vi berätta att de ljuger, de är ohederliga och de står till höger om Moderaterna. 

Tobias Baudin avslutade talet med att påminna om att förändring kan göra ont och att man ibland måste våga släppa taget.

– Nu jäklar anamma, nu fortsätter vi, nu förändrar vi tillsammans Kommunal.