Lyrans årsredovisning var inte offentlig när den här artikeln skrevs, men klart står att resultatet landar på minus 66 miljoner kronor för krisåret 2016. Kommunals första vice ordförande och ledamot i Lyrans styrelse, Per Holmström, säger att det stora minuset främst beror på att det gjorts stora nedskrivningar av värdet på bolaget. Det var helt enkelt inte värt så mycket som man tidigare trott.

 

LÄS OCKSÅ: Så är Kommunals ekonomi

 

I år hoppas Kommunal att ekonomin ska bli bättre.

– Uppdraget från styrelsen har ­varit att få ordning på kostnaderna och utgift­erna och det har vd:n skött på ett alldeles utmärkt sätt. Det känns som att det är på rätt väg, säger Per Holmström.

Lyran har gått med förlust i många år och förra året avslöjade Aftonbladet vidlyftig representation och slöseri med pengar. 

Nu har bolaget en ny vd och ny styrelse och inom fem år ska verksamheten på Marholmen gå med vinst.

I början av 2017 bildades också ett ­aktiebolag, Marholmen Hotell och Konferens AB, dit driften av Marholmen ska flyttas över. Det kan troligen ske efter sommaren. Fastigheterna kommer att stanna kvar i Lyran tills vidare. 

Lyran fick förra året totalt 39 miljoner kronor i ägartillskott av Kommunal. I år är tanken att det inte ska bli några extra pengar.