Louis stängde dörren till sin familj för tolv år sedan och har inte sett dem sedan dess. Nu ska han dö och vill ses. ”Inte hela världen? ” är en relationsthriller som hela tiden balanserar mellan att vara knivskarp och en total kliché. Dolan lyckas ändå få familjen Knippers tårögda, bråkiga jakt på normalitet att gå rakt in i mig. Att han lyckas med det är en arbetsseger.

Dolan är inte en regissör som lämnar något åt slumpen. Här har han inte bara regisserat och skrivit manus. Det är också han som klippt och som haft det övergripande ansvaret för kostym. Och kanske är det just den helhetssynen på film som gör att han hittar rätt balans. Trots att han inte fyllt trettio år än kan han bada i filmpriser som de flesta regissörer aldrig ser röken av under sina karriärer.  Hans filmer Laurence anyways (2012) och Mommy (2014) belönades båda med priser på filmfestivalen i Cannes.

”Inte hela världen?” är inget undantag – den fick juryns pris. Men det är inte bara Dolans förtjänst. Det här är en film där relationerna är lite ”extra allt”. Utan bra skådespelare som lyckas att göra det trovärdigt och kärleksfullt hade det aldrig gått.