Johanna Svärd arbetar som undersköterska inom hemtjänsten i Degerfors. Det senaste året har hon också engagerat sig fackligt som skolinformatör.

När hon är ute i skolorna på uppdrag från Kommunal får hon ersättning oavsett om hon har förlorad arbetsinkomst den dagen eller inte, eftersom Kommunal har vad som kallas ”fridagsersättning” som utgår för fackligt arbete på lediga eller arbetsfria dagar.

Det är när LO ansvarar för skolinformationen det blir problem. LO betalar endast för utebliven arbetsinkomst. Inte om arbetet sker på tid utanför det.

– Vi tvingas jobba gratis om vi skulle ha varit lediga eller om vi inte haft inplanerat jobb när vi tackade ja till uppdraget. När vi har kritiserat det säger LO-distriktet att man kan se arbetet som ett fritidsintresse. Vi själva drabbas av det vi är satta att motarbeta. Det går inte ihop, säger Johanna Svärd.

Jennifer Undestam är ungdomsansvarig för Kommunal i Johannas avdelning Västra Svealand, och dessutom med i Kommunals ungdomskommitté. Hon menar att LO:s uteblivna ersättning för arbetet är ett ”jättestort problem”.

– Det är inte hållbart. Vi har inga unga som jobbar heltid och som kan ta fackliga uppdrag på de premisserna. För mig blir det tydligt att man inte tar oss på allvar på grund av att vi är unga. Vi förväntas göra allt på vår fritid, men vi måste ju också få betalt när vi arbetar. De säger att reglerna följer LO:s stadgar – då måste de ändras, säger Jennifer Undestam.

LO bekräftar att det är så här det ser ut.

– I våra ekonomiska bestämmelser som vi får från LO centralt ser det ut så här. Vi ersätter med faktisk förlorad arbetsinkomst. Är du ute på en ledig dag eller lediga timmar har du inte förlorad arbetsinkomst, säger Camilla Andersson, chef för LO-distriktet i Örebro och Värmland. 

I LO-borgen i Stockholm arbetar Pernilla Lund som enhetschef. Hon menar att det stora problemet inte är själva regelverket utan att arbetsmarknaden ser ut som den gör.

Men när arbetsmarknaden ser ut som den gör och många ungdomar arbetar på timmar och i otrygga anställningar. Vad gör man då?

– Ja, då blir det ju ett problem. Men hur man ska lösa det för att det ska fungera bra åt alla håll kan jag inte svara på. Det är ju inte meningen att de här uppdragen för LO ska vara ett arbete, säger Pernilla Lund. 

Nu arbetar Johanna Svärd och Jennifer Undestam för att få till en förändring. De hoppas få både LO-distriktet och Kommunal bakom en motion som ska kräva att regelverket förändras.

– Jag tror inte att LO vill oss illa, men vi behöver lyfta upp frågan för att skapa förändring. Målet är att upplysa, inte att smutskasta LO. LO är grymt och det är vi som är LO, därför försöker vi nu få en förändring, säger Jennifer Undestam.

Hon vet inte om systemet har kunnat fortleva på grund av att det inte drabbar alla LO-ungdomar lika hårt:

– För dem som kommer från IF Metall och Byggnads blir det aldrig ett problem eftersom heltid är normen där. Det är vi från Kommunal, Handels och Hotell- och Restaurang som får problem. Men vill vi ha unga som informerar i skolorna måste de få betalt. Att skicka en gammal tant som fick fast jobb med heltid direkt efter skolan blir inte trovärdigt.