Jag växte upp med berättelser från kriget i Bosnien. En av många som fastnat är hur sjukvårdspersonalen tog emot alla. Ofta låg mördare och offer brits mot brits, det spelade ingen roll – vården var densamma. Det var då och förblir än i dag grundstommen i vårdyrken – att ge alla likvärdig vård, oavsett var de kommer ifrån eller vad de har gjort.

Skillnaden mellan en tjänsteman och en arbetare är förhandlingskraften. Tjänstemän förhandlar om sina löner utifrån sin kompetens medan arbetare förhandlar och ställer krav som ett kollektiv. Individen för alla och alla för individen. 

SD strävar nu efter att bli ett parti för vårdanställda. De försöker få lågavlönad personal att glömma bort att dåliga arbetsförhållanden inte beror på invandringen. Löftet som ges är att skjuta till 8 miljarder kronor i form av resurser till vården. Det här är samma parti som röstade emot att tillsätta 10 miljarder kronor mer till välfärden. En budgetsatsning som regeringen som tur är fick igenom till slut. Vägra först för att sedan erbjuda mindre. SD är också emot ett vinsttak inom välfärden. Enligt en undersökning i Aftonbladet så är hela 73 procent av det svenska folket emot vinster i välfärden. SD är ett direkt arbetarfientligt parti vars själva grundbult är att splittra det kollektiv som tillsammans har möjligheten att påverka sin arbetssituation.

Var fjärde person inom vården har utländsk bakgrund. Våra undersköterskor heter Sara, Fatima, Jasmina och Lina och vi möter liknande blandning av människor inom vårdens alla yrkesgrupper. Några har kanske likt min egen släkt tagit hand om sjuka och skadade under ett krig medan andra är nyexaminerade med ett brinnande engagemang att göra skillnad. Alla behövs. Det är viktigt att arbetare inom lågavlönade yrken fortsätter hålla ihop nu när det verkar som att SD kommer inleda en offensiv för att splittra den yrkesgrupp som erbjuder lika vård för alla – oavsett bakgrund.

Vårdpersonal måste rå om varandra för att få en hållbar situation i vården. Vården har inte råd med ett ”vi och dom” i redan pressade och underbemannade branscher. 

Om skribenten

Amra Bajric går en utbildning för progressiva ledarskribenter anordnad av Campus Bommersvik och Aftonbladets ledarskribentutbildning. Under två veckor praktiserar hon på Kommunalarbetaren.
Amra Bajric arbetar som bibliotekarie, har en examen i American Studies från Nederländerna och är frilansskribent och debattör.