”Jag är sjuk – men jag har inte råd att vara hemma.” Det är de värsta orden jag vet. För jag har inte heller råd.

Regeringen och Vänsterpartiet har precis lovat att de ska ersätta karensdagen med ett karensavdrag. Det skulle bland annat göra att nattpersonal inte förlorar mer än andra när de är sjuka. Det är förvisso ett steg i rätt riktning, men det är långt ifrån tillräckligt.

Hela karensen måste bara bort för all vårdande personal. Nu.

Över två miljoner arbetstagare går till jobbet minst två gånger om året trots att de är sjuka och borde stanna hemma och sjukskriva sig. Det visar statistiken. I praktiken hör jag kollegor som kommer till jobbet och säger att de inte har råd att vara hemma eftersom de förlorar för mycket på karensdagen. Det är de värsta orden jag vet – för jag har inte heller råd att vara hemma. Karensdagen är inte mindre kostsam för mig om jag blir smittad.

Vi som arbetar inom hemtjänsten, på äldreboenden eller på sjukhus riskerar dessutom att inte bara smitta ner våra kollegor (som kanske i sin tur smittar ner sina familjemedlemmar) utan också dem vi ska vårda. Många äldre är mer mottagliga för smittor och tål dem dessutom sämre. I värsta fall kan en vanlig förkylning leda till lunginflammation som kan bli deras död.

Att människor går till jobbet när de borde stanna hemma riskerar att leda till personliga tragedier, men också till en stor kostnad för samhället.

Jag är ensamstående och kan alltså inte luta mig på någon annan inkomst än min egen. Varje gång jag är sjuk förlorar jag 1400 kronor på min karensdag. Det är mycket för mig som inte har en hög lön. Tjänar man mer förlorar man förstås en ännu högre summa, även om vi som lågavlönade sannolikt har större behov av varje krona.

Därtill kommer att många högavlönade som inte arbetar med människor kan sköta sitt arbete hemifrån och på det viset komma undan karensdagen. Som undersköterska och för andra yrkesgrupper som arbetar direkt med människor fungerar inte det. Vårt arbete sköts på arbetet, och vi måste vara där.

”Jag är sjuk – jag har inte råd att vara hemma” måste ändras till ”jag är sjuk – alltså är jag hemma”. Jag tycker att både Kommunal och LO borde vara skarpare i sina krav på regeringen. Hela karensen måste bort för oss inom vårdande yrken.

 

Kicki Malting

Kicki Malting

Yrke: Undersköterska inom äldreomsorgen.
Bor: Östersund.
Så klarar vi semesterperioden: Det är ett frågetecken – vi hoppas att vi klarar det som vi brukar.