Medellöner för kommunalare.
GRAFIK: Så tjänar kommunalare i alla kommuner och landsting

Där har yrkesgruppens medellöner på två år i snitt ökat med 2 223 kronor, det är 200 kronor mer än rikssnittet. Det visar Kommunalarbetarens unika granskning av ­löner i landsting och regioner. Medellönen i riket är 26   318 kronor, region Örebro ligger strax över på 26 355 kronor.

–  Vi borde ha minst 28  000 kronor, vi jobbar så självständigt, säger Gunilla Fransson-Berg, medicinsk fotvårdsspecialist på Lindesbergs lasarett.

Efter sex år i yrket ligger hon på snitt­lönen i regionen, men jobbar halvtid. Varannan vecka och en del kvällar driver hon sin egen fotvårdsklinik. På det tjänar hon mer än halvtidsjobbet. 

–  Det är brist på medicinska fotvårdsspecialister, säger Gunilla Fransson-Berg.

 

LÄS OCKSÅ: Barnsköterskor blev lönevinnare

 

Tidigare arbetade hon som undersköt­erska på lasarettet, då mötte hon ofta patienter med diabetes eller psoriasis med fötter som var illa däran. Det var då hon kom på att hon kunde gå den halvårslånga utbildningen till medicinsk fotvårds­specialist. Men lönen spelade också in, som undersköterska hade hon 23   000 kronor i månaden och jobbade ofta kvällar och helger.

Enligt Kommunals Ann-Kristin Sjöström är det vanligt att undersköt­erskor utbildar sig till medicinska fotvårdsspecialister.

– Många jobbar inte heltid, de har egna verksamheter. Marknaden driver upp ­lönerna, säger hon.