Snurrad zucchini- och sötpotatisburgare

(6 burgare)

 

Gröna burgare.
Receptet kommer från boken ”Gröna burgare” av Martin Nordin.

Det här behöver du:

500 g sötpotatis
500 g zucchini (1-2 stycken)
50 g smör
salt
raps- eller jordnötsolja att steka i

Ugnsbakad schalottenlök: 

6 schalottenlökar
1 tsk rödvinsvinäger
1 msk smör

Till servering:

6 hamburgerbröd (köp färdiga eller baka egna (se recept nedan))
smör till bröden
späda mangoldblad
chipotlemajonnäs (recept nedan)

 

Så gör du:

1. Värm ugnen till 180 grader.

2. Skala sötpotatisen. Strimla zucchinin och sötpotatisen riktigt tunt med en mandolin. Lägg strimlorna i en bunke. 

3. Smält smöret på låg värme. Häll smöret i bunken med grönsaksstrimlorna. Salta och vänd runt med en sked så allt blandas. 

4. Hetta upp en stekpanna och häll i lite olja. Snurra upp ungefär en sjättedel av zucchini- och sötpotatisstrimlorna åt gången med hjälp av en gaffel, lägg ner dem i en hög i pannan och forma till små biffar. Stek cirka 5 minuter på varje sida tills de börjar få färg och se krispiga ut. 

5. Lägg över biffarna på lite hushållspapper så att de släpper överflödigt fett. Lägg sedan biffarna i en ugnsform och baka färdigt dem i ugnen i 5–10 minuter.

6. Halvera schalotten­lökarna på tvären (behåll skalet på). Hetta upp en torr stekpanna på hög värme och stek löken med snittytan ner så den blir lite bränd. Lägg sedan löken i en ugnsform med snittytan ner, slå på vinägern och klicka på smör. Baka löken i ugnen i cirka 15 minuter eller tills den är mjuk rakt igenom. Ta ut ur ugnen och tryck ut löken ur skalet. 

7. Smöra bröden på snittytan och stek dem hastigt i en stekpanna eller grilla dem i ugnen.

8. Grunda med lite mangold på varje bröd, lägg på en biff, toppa med schalottenlök och en klick chipotlemajonnäs.

 

TIPS! Burgarna tar lite tid att göra, så välj en dag när du slipper stressa i köket. Eller förbered så långt du kan kvällen innan.

 

Chipotlemajonnäs

 

Det här behöver du:

3 dl naturell majonnäs (köp färdig eller gör egen (se recept nedan))
4 chipotle­chilis­ i adobosås (finns bland det mexikanska sortimentet i de flesta mataffärer)
3 msk crème fraiche
färskpressad saft från 1 lime

 

Så gör du:

1. Mixa chipotlechili, crème fraiche och limesaft i en matberedare eller med en stavmixer.

2. Vänd ner blandningen i majonnäsen.

 

Briochebröd

(12-16 bröd)

 

Det här behöver du:

2 dl mjölk (3 %)
25 g jäst
4 ägg
1 msk strösocker
1 tsk salt
650 g vetemjöl
250 g rumstempererat smör
1 äggula + 1 msk vispgrädde till pensling
sesamfrön 

 

Så gör du:

1. Värm mjölken tills den är fingervarm, cirka 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och vispa i mjölken så att jästen löses upp. Tillsätt ägg, socker och salt och vispa till en slät smet.

2. Blanda i mjölet, lite i taget, och knåda till en smidig deg i 7 minuter i degblandare. Degen ska släppa från kanterna. Mängden mjöl kan variera så ha gärna lite extra till hands. 

3. Skär smöret i små bitar och arbeta in det i degen genom att knåda i ytterligare 5 minuter i degblandare, tills degen är blank och fin.

4. Täck degen med en kökshandduk. Låt jäsa i 1–1 1⁄2 tim­me eller tills degen har dubblerat sin storlek.

5. Dela degen i 10–12 bitar och forma till runda bollar genom att vika in kanterna mot mitten så att du får en fin ytspänning – ungefär som om du skulle ta en utslagen blomma och vika ihop den till en knopp igen. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper med skarven neråt och tryck till dem lätt med handflatan. Täck med kökshandduk och låt jäsa i ytterligare 1–1 1⁄2 timme.

6. Fyll en ugnsform med vatten och placera den längst ner i ugnen.

7. Värm ugnen till 225 grader.

8. Vispa upp ägg och 1 msk grädde. Pensla bullarnas ovansida med äggvispet och strö över sesamfrön.

9. Sätt in plåten i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda bröden i 10–15 minuter tills de har fått färg. Ta ut ett bröd och testa att knacka på brödets undersida – om det låter ihåligt är det färdigt. Grädda annars i ytterligare 5 minuter. Ta ut och låt svalna på ett galler. Förvara i förslutna plastpåsar.

 

Grundrecept majonnäs 

Det här behöver du:

2 ägg
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
eventuellt 2 msk kallpressad olivolja
salt och svartpeppar
5 dl rapsolja (ej kallpressad) 

 

Så gör du:

1. Knäck äggen i en bägare eller i en hög och smal bunke. Tillsätt dijonsenap, vinäger och eventuellt olivolja för extra smak. Om du endast skulle använda kallpressad olivolja i majonnäsen blir den lite för besk – däremot bidrar en skvätt till en schyst smak, speciellt om majonnäsen är na­turell i övrigt.

2. Mixa med en stavmixer tills allt är blandat. Placera sedan stavmixern i botten av bunken och tillsätt rapsoljan i en tunn stråle samtidigt som du mixar (håll mixerstaven stilla i botten på bunken). När du märker att majonnäsen börjar sätta sig drar du stavmixern uppåt. Fortsätt mixa till en bra konsistens och smaka av med salt och peppar.

3. Förvara majonnäsen i en glasburk eller i en flaska i kylskåpet. Håller i några veckor.

TIPS! För att lyckas med majonnäsen bör alla ingredienser ha samma temperatur.