– Ingen av oss vet hur vi ska lösa den här situationen. Regeringen har ju räknat upp assistansersättningen mindre än förra året, med drygt en procent, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.

Samtidigt som den statliga assistansersättningen, som är företagens intäktskälla, endast räknats upp med 1,05 procent i år så har fack och arbetsgivare ett märke att förhålla sig till, som säger 6,5 procent i löneökningar på tre år. Kommunal har överlämnat sina yrkanden med LO-samordningens krav i ryggen på 2,8 procent i löneökningar på ett år. Och man kräver också ungefär samma villkorsförbättringar som förra året, då bland annat längre uppsägningstid för visstidsanställda var ett av kraven.

– Vi vill ha förbättringar i kollektivavtalet, säger Kommunals ombudsman Margaretha Johansson.

Men hur ska det gå med tanke på hur svårt det var förra året, och med tanke på den lågt uppräknade assistansersättningen?

– Det kan man undra. Det kommer nog inte bli enklare i år. Men det betyder ju inte att vi inte ska ställa krav på löneökningar och villkorsförbättringar, säger hon.

Avtalet löper ut den 30 juni. Förra året gick det så långt att Kommunal varslade om stridsåtgärder innan ett avtal var i hamn efter medling.

Inga-Kari Fryklund, säger precis som i fjol att Vårdföretagarna fått signaler om att assistansföretag ger upp och överger marknaden. Och det finns andra företag som överväger att hoppa av kollektivavtalet, hävdar hon.

– Även flera av de riktigt stora företagen tittar på möjligheten att kunna bedriva verksamhet utan kollektivavtal. Det är naturligtvis allvarligt. Vi har bra diskussioner med Kommunal men hur det här ska lösas vet vi inte riktigt, säger Inga-Kari Fryklund.

Hon vill inte kommentera vilka krav man lagt från arbetsgivarsidan mer än att man har varit ”sparsamma i sina yrkanden”.

Trots all måste ni snart ändå sätta er ner och prata om något med Kommunal? Vad kommer ni säga?

– Det kommer vi göra också. Vi kommer ha löpande kontakt för att se hur vi ska hantera den här situationen. Vi har avstämningar nu för att se hur vi går vidare, säger Inga-Kari Fryklund.

Avtalsförhandlingarna berör omkring 40 000 privatanställda personliga assistenter.