Kommunals kongress förra året beslutade att förbundet ska verka för att karensdagen avskaffas. Just det kravet framförs nu av Tobias Baudin tillsammans med Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare, och Susanna Gideonsson, ordförande för Handels.

De pekar bland annat på att karensdagen slår hårdast mot personer som har långa och koncentrerade arbetspass.

”Till exempel kan en undersköterska som jobbar deltid med nattpass förlora mer än dubbelt så mycket av månadslönen på en karensdag, jämfört med de som jobbar vanlig arbetstid på vardagarna”, skriver de i en debattartikel i Aftonbladet.

I stället för karensdag vill de se ett så kallat karensavdrag. Det skulle innebära att ingen förlorade mer än 20 procent av veckolönen vid sjukdom.

På längre sikt anser Kommunal att både karensdag och karensavdrag bör slopas helt.