Mae Holland (Emma Watson) har ett trist påhugg som kundtjänsttelefonist. Så får hon chansen till drömjobbet – på ett superglammigt kontor, med häftiga kolleger och schyssta arbetsvillkor. Den nya arbetsgivaren är The Circle, världens mäktigaste internetbolag. Under mottot ”Hemligheter är lögner” lanseras produkter och tjänster som är som hämtade från George Orwells 1984. Här är det inte en totalitär stat som ligger bakom, utan en karismatisk företagsledare (Tom Hanks) med snygga slides i sina presentationer. Därför möts idéerna bara av jubel och applåder.

The Circle är en film med ett ärende. Den tar avstamp i en verklighet väldigt lik vår, men blir snart mer och mer skruvad. Att belysa problematiska tendenser i samtiden genom att ta dem till sin extrem i fiktionens form är ett beprövat grepp inom science fiction. Det kan bli bra, men då krävs att dystopin ger en trovärdig känsla. Där misslyckas The Circle. Allt är överspelat, överdrivet och övertydligt.

Ledsamt också att se den fine skådespelaren Bill Paxton som svårt sjuk pappa. Det blev en av hans sista filmroller innan han dog i februari i år, bara 61 år gammal.