Du går in på din vanliga affär på hörnet men när du ska betala säger mannen i kassan att kortet inte fungerar. Du vet att där finns flera tusen, och tänker att du får ringa banken när du kommer till jobbet. Men där kallas du till stormöte och får beskedet att alla kvinnor är uppsagda. Chefen är gråtfärdig, men det är den nya lagen och han kan inte göra något. Beväpnade män från armén står utanför för att se till att ordern verkställs. Det känns som en ond dröm men när du kommer hem och sätter på tv:n säger de att allt är under kontroll.

Se där, bakgrunden till det plötsliga genomförandet av en fundamentalistisk diktatur i USA skildrat i Margaret Atwoods fantastiska roman ”Tjänarinnans berättelse”. En historia som för den paranoida kan ge tydliga kopplingar till dagspolitiken. Hur det börjar med att media censureras, att id-kontroller genomförs…

Den fria staten är snabbt borta och ersatt av ett patriarkalt samhälle där kvinnorna kontrolleras och övervakas ständigt och strikt och där deras enda uppgift är att föda barn.

Atwoods roman gavs ut 1985 och det är fascinerande hur spänstig och dagsaktuell den känns. Det är en bok man inte gärna släpper, trots att innehållet kryper in och lägger obehagliga tankebanor i ens sinne.

Samma sak gäller för tv-serien, som heter som ursprungstiteln ”The Handmaid’s Tale”. Tv-serien är rykande färsk och har ännu inte släppts i sin helhet, men av de avsnitt jag kunnat se har de mer än lyckats fånga den klaustrofobiska känslan. Det blir sannolikt den bästa tv-serie både du och jag ser i år. Elisabeth Moss (från Mad Men) kommer för alltid att vara Offred.

Tjänarinnan Offred, vars namn bildats av namnet på den hon tillhör, en Hänförare med namnet Fred. Hennes gamla namn finns inte längre. Hennes bakgrund (att hon hade ett liv, ett arbete, ett eget bankkonto) finns inte. Hon är Hänförarens och hans frus så länge det passar dem och helst ska hon ge dem ett barn under den tiden, det är det som är tjänarinnornas uppgift.

Texter är förbjudna. Man får inte läsa, inte skriva. Till och med affärsskyltarna har bilder istället för ord. Offred ska helst inte ens tala.

Margaret Atwood visar hur maktlöshet förändrar. Hon planterar känslan att det visst kan hända. Det kan hända där, det kan hända här.

Tjänarinnans berättelse

Läs romanen ”Tjänarinnans berättelse” av Margaret Atwood. Finns på bibliotek. I september kommer den i en reviderad översättning. Om du inte hittar den – läs något annat av henne!
Se tv-serien ”The Handmaid’s Tale” på HBO Nordic.
Romanen har tidigare blivit opera, film, teater, balett och seriealbum.