– Vi tycker det ska vara lika för alla. Det ska skilja i lön men inte i ob-ersättning mellan sjuksköterskor och våra grupper, säger Ann-Kristin Sjöström, Kommunals ordförande för sektioner Region Örebro län.

Regionen har svårigheter med rekrytering av sjuksköterskor och har avsatt extra pengar för att få bukt med situationen, och detta är ett sätt att locka fler sjuksköterskor till verksamheterna.

– Det här ställer yrkeskategorierna mot varandra, säger Ann-Kristin Sjöström.

I pengar betyder det att sjuksköterskor, under till exempel en storhelg får cirka 60 kronor mer i timmen i ob-ersättning än undersköterskorna och skötarna.

Men det är många grupper som jobbar obekväm arbetstid påpekar Ann-Kristin Sjöström, det gäller även transportörer med flera.

Det är inte bara Kommunals medlemmar som skrivit under protestlistorna. Där finns även läkare, sjuksköterskor och chefer, enligt Ann-Kristin Sjöström.

I början på juni ska Kommunal ha ett möte med regionpolitikerna och hoppas då kunna diskutera frågan om ob-ersättning.

början på juni ska Kommunal ha ett möte med regionpolitikerna och hoppas då kunna diskutera frågan om ob-ersättning. Men på regionrådet Andreas Svahn (S) låter det som att det inte blir någon förändring.

– Jag har inga löften att komma med att det är något vi kommer ändra omedelbart. Men det är en tydlig signal till oss att vi behöver tänka på det här och det kommer vi göra också men vi kommer göra det långsiktigt, säger han.

Kan du förstå att Kommunals medlemmar upplever det som orättvist?

– Jag har full förståelse för att man ser det som en orättvisa. Men samtidigt så tillhör Region Örebro län de regioner som gjort den generösaste tolkningen av Kommunals avtal där inte enbart undersköterskor fått den extra löneförhöjningen. Så vi har en positiv och generös inställning till Kommunals medlemmar.