Tobias Baudin.
Tobias Baudin.

När Socialdemokraterna har planerat årets förstamajfirande har ovanligt tunga poster gått till fackliga företrädare. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson blir partiets affischnamn i Stockholm och i landets näst största stad blir det alltså Kommunals Tobias Baudin som kommer att tala.

Är det en ovanligt facklig första maj i år?

– Det verkar som att det är det. Det får vi se som någonting positivt och ta till oss från hela fackföreningsrörelsen, säger Tobias Baudin.

Vad kommer du att prata om?

– Jag kommer så klart att tala om välfärden och varför välfärden är så viktig för tillväxten i Sverige. Det är tack vare att vi har medlemmar i Kommunal och andra välfärdsarbetare som alla andra kan gå till sina jobb och skapa tillväxt.

Det finns många kommunalare som inte röstar på Socialdemokraterna. Vad säger du till dem, är det rätt att en facklig ordförande talar på ett socialdemokratiskt partiarrangemang?

– Ja, absolut. Vi har en facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna. Det har vi för att det ska gynna medlemmarna i Kommunal. Sedan är första maj i allra högsta grad också en facklig högtidsdag.

Övriga talare från Kommunal är bland andra Lisa Bengtsson, förbundets tredje vice ordförande, som talar i Nyköping. I Falun och Leksand talar Kommunal Bergslagens ordförande Malin Ragnegård, i egenskap av LO:s företrädare. I Vara talar Kommunal Vänervästs ordförande Jenni Moverare.

Socialdemokraterna demonstrerar i år under parollen ”Svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas”. Tobias Baudin kommer att dela talarstol i Göteborg och Ale med infrastrukturminister Anna Johansson. Partiets ordförande Stefan Löfven talar själv i Malmö.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kommer, liksom Baudin, att tala i Göteborg. Sjöstedt kommer också att tala i Alingsås.