Det finns händelser då vi för all framtid kommer att minnas exakt var vi var och vad vi gjorde när vi nåddes av en nyhet. Hit hör Estoniakatastrofen, tsunamikatastrofen och 11 september. Nu får vi också lägga till fredagen den 7 april 2017. Den dagen kommer för all framtid att vara en dag att sörja och minnas de omkomna och skadade, men också en dag då det blev tydligt att kärleken, omtanken och empatin är så mycket större än hatet.

Många var de privatpersoner som rusade till för att hjälpa skadade och chockade personer direkt på plats på Drottninggatan i Stockholm. Och många är de hjältar som jobbade med livräddande insatser under dagen. Flera av dem är kommunalare. Hit hör förstås räddningstjänsten som var först på plats. 

Brandmannen Stefan Nilsson arbetar på Kungsholmens brandstation. Han berättar för KA om händelsen, som han beskriver som ”extraordinär”. Han och hans kolleger körde en svårt skadad person till sjukhus i en brandbil och de hade också hand om evakueringen av de personer som har sina arbetsplatser i det drabbade området.

Fler kommunalare som gjorde hjältemodiga insatser under dagen var undersköterskorna på sjukhusen som snabbt försattes under så kallad katastrofberedskap. Kia Andersson, som arbetar på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, vittnar om att hon fortfarande känner sig rörd när hon tänker på händelsen.

Där fanns också barnskötarna som stannade kvar länge på jobbet eftersom föräldrar inte kunde hämta sina barn i tid då kollektivtrafiken var avstängd. Till exempel var personal på Brinkens förskola i Gamla stan kvar och tog hand om barn till klockan 20.00 på kvällen.

Nu är det viktigt att vi alla tillsammans ger polis och myndigheter arbetsro i den stora brottsutredning som pågår. Vi ska också avstå från att leta efter syndabockar. I stället bör vi välja att fortsätta visa varandra omtanke och kärlek i en svår tid. Vi ska värna om vårt öppna samhälle och vår demokrati. Låt oss gör det tillsammans och låt det bli vår väg i att möta det svåra.

Illustration: Magnus Bard