Varför ska jag gå i första maj-tåget i år och hjälpa sossar och vänsterpartister när de struntar i oss arbetslösa? Ni pratar om solidaritet och rättvisa, men det verkar inte gälla oss.

Inför valet sa Socialdemokraterna att de skulle höja ersättningen för arbetslösa. Men det gällde inte alla arbetslösa. Vi som varit arbetslösa länge och som endast har aktivitetsstöd har inte fått mer pengar. Vår ersättning ligger kvar på 65 procent samtidigt som alla andra kostnader stiger. Hyran ökar, matpriserna ökar, elen blir dyrare. Det är bara aktivitetsersättningen som är densamma. Jag får ut runt 9000 kronor. Jag bor i två rum och kök och har en hyra på 5800 kronor. Vilka räkningar ska jag betala – ska jag välja hyran eller maten? Klarar man inte det valet blir man hänvisad att söka försörjningsstöd.

För länge sedan hade jag plusjobb, sedan har jag varit i de olika faserna och avslutade i Fas 3. Nu ska Fas 3 försvinna och jag är ”bara arbetslös” vilket betyder att jag lämnar in en rapport till Arbetsförmedlingen varje månad om vilka jobb jag sökt. Det är den kontakten vi har.

 

LÄS OCKSÅ: Tusentals utan insatser efter Fas 3

 

Jag försöker hitta de jobb som matchar mina erfarenheter och det jag anser jag klarar av. Emellanåt får jag extrajobb som timvikarie. Klarar jag mig utan försörjningsstöd och tar de timvikariat jag får en månad straffar det sig. I slutet av månaden får jag bara aktivitetsersättning för de dagar jag inte arbetat, förstås. Problemet är att som timvikarie får jag inte lönen samma månad jag arbetat, utan månaden efter. När man är helt utan ekonomiska marginaler fungerar det inte. Nekar jag timvikariaten är det som att tacka nej till jobb vilket skulle betyda att jag inte får någon ersättning alls. Det är moment 22. Och det som kan skapa en bitterhet till slut är att ingen verkar bry sig tillräckligt för att ändra på detta. Mitt fack tar inte tag i det, inte LO, inte regeringen.

Tanken är väl att vi ska försörja oss själva, utan en massa bidrag. Varför ger ni oss inte förutsättningar att kunna göra det? Nu straffas vi för att vi är arbetslösa och tvingas skuldsätta oss för att överleva från en månad till en annan.

Nej, se till att ändra regelverken så att vi arbetslösa inte straffas när vi tar timvikariat. Ni brukar ju säga att det ska löna sig att arbeta. Hjälp oss att kräva att arbetsgivarna betalar ut lönen samma månad även för timvikarierna, så att även vår ekonomi kan rulla på.

Det skulle krävas så lite. Men det skulle få en enorm betydelse för alla oss vars privatekonomi känns som ett strypgrepp. 

 

Joacim Strömberg

Joacim Strömberg

Bor: Borlänge.
Yrke: arbetslös, tidigare Fas 3.
Hoppas på: smidigare och enklare vägar för långtidsarbetslösa att komma in på arbetsmarknaden.