Louise Andersson hade arbetat som kock i åtta år innan hon började gå utbildningen.

– Jag har alltid jobbat med mat, men är bagare i grund och botten. Så jag har inga betyg på att jag är kock. Därför är detta jättebra, säger hon.

Projektet stöttas med EU-bidrag. Kockar valideras i tre kommuner: Sölvesborg, Ronneby och småländska Tingsryd. Och Louise stortrivs alltså på utbildningen:

– Man lagar mycket mat och gör på ett visst sätt, men vet inte riktigt alltid varför man gör som man gör. Man steker kött på ett visst sätt för att man har lärt sig att så ska man göra. Nu helt plötsligt har vi tio sidor läxa om hur man steker kött. Så vi lär oss mycket nytt, mycket grunder. Det tycker jag är jättebra, för det behöver man, säger hon.

När valideringen är klar blir de 20 eleverna utbildade storkökskockar. Därefter finns påbyggnadsmöjligheter till att exempelvis bli a la carte-kockar.

– Jag skulle gärna jobba i en lunchrestaurang och så är jag väldigt glad i allt som har med kallskänk att göra: smörgåstårtor, catering och kallskuret. Så det hade varit roligt att fortsätta med!

Utbildningen är 15 veckor lång och under tiden har eleverna kvar sin anställning i kommunerna. Valideringen leder inte till automatiskt högre löner.