Medellöner för undersköterskor.
GRAFIK: Så tjänar undersköterskor i alla kommuner och landsting

– Oj, det är verkligen ganska mycket, säger Nina Svantesson, undersköterska på Ekebacken i Töreboda.

I genomsnitt har medellönen för alla landets kommunanställda undersköterskor ökat med 868 kronor mellan 2015 och 2016. Det visar KA:s lönegranskning som bygger på uppgifter om medellöner från landets samtliga kommuner.

Nina Svantesson har arbetat drygt 15 år i vården. Men utan utbildning. Arbetsgivaren ordnade så att hon kunde validera sina kunskaper som hon fått i jobbet. När hon gjort det räckte det att läsa in fyra kurser för att få betyg som undersköterska. Studierna var delvis på arbetstid.

– Även om det var kämpigt att sitta där framför datorn och plugga ibland. Jag ångrar det inte, det var värt det, säger Nina Svantesson som är 47 år och till en början undrade hur det skulle vara att studera igen.

I fjol var hon klar. Det gav ett lönelyft på 2 700 kronor. Sedan fördelades löneökningarna i avtalet mellan Kommunal och SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Då fick hon ytterligare 600 kronor. Det betyder att Nina Svantesson kommit upp i 26 100 kronor om hon arbetat heltid. Nu hon jobbar 75 procent. Samtidigt är hon kritisk till att vården har lägre löner än industrin.

– Vi får slita för pengarna, vi jobbar jul, midsommar, helger och kvällar. Och när man blir smittad på jobbet så har man karensdagen, vi behöver verkligen komma i kapp industriarbetarna så snart som möjligt, säger Nina Svantesson.

 

LÄS OCKSÅ: Undersköterskor tar in på industrin

 

I fjol satsade Töreboda kommun på att hjälpa ett tiotal anställda att validera sina kunskaper och komplettera för att bli undersköterskor.

– När de lämnade in betygen fick de en ökning för själva utbildningen, säger Kommunals Karin Alfredsson.

Enligt Kommunal låg deras snittlön på 21 500 kronor före valideringen, efter på i snitt 24 800 kronor.

Precis som Nina Svantesson fick alla löneökningar utifrån SKL-avtalets extrasatsning på undersköterskor.

– Det blev en ganska stor höjning för den gruppen, säger Karin Arvidsson.

Samtidigt är hon nöjd med utfallet av undersköterskesatsningen och poängterar att det fanns en samsyn med arbetsgivaren.

– Avtalet är riktat mot undersköterskor men arbetsgivaren har sett fler grupper. Det har gett resultat, säger Karin Arvidsson

Enligt Kommunal har även skötare, stödassistenter, omvårdnadspersonal och personliga assistenter fått del av undersköterskesatsningen.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunal: Bättre än väntat

 

Valideringen och avtalets undersköterskesatsning har alltså höjt Törebodas medellöner för undersköterskor till 24 959 kronor vilket är snäppet över rikssnittet på 24 717 kronor.

Ann-Christine Hermansson, enhetschef, stöd och omsorg, talar om en målmedveten satsning på att höja kvaliteten och att kommunen vill ha utbildade undersköterskor. Därför har kommunen satsat på utbildning och att skjuta till extra pengar för att höja lönerna för dem som utbildat sig.

Samtidigt har undersköterskor tillsvidareanställts i en bemanningspool.

– Vi har en hög procent som är utbildade, säger Ann-Christine Hermansson.

Hon betonar gärna vikten av utbildning och säger att det bidrog till tolkningen av Kommunals avtal.

– Vi valde att tolka det som att alla med undersköterskeutbildning skulle få del av extrasatsningen. Det är vi stolta över och nöjda med. Vi tycker att det var en självklarhet att man inte gör skillnad på undersköterskor oavsett om man jobbar inom funktionshinderområdet eller inom äldreomsorgen.

Enligt Ann-Christine Hermansson kommer alla med undersköterskeutbildning få del av avtalets extrasatsning både i år och nästa år.