De politiska riktlinjerna på välfärdsområdet ska debatteras först i morgon tisdag. Men efter att frågan behandlats i arbetsgrupper i helgen, meddelades i går kväll att partiledningen svängt. Kritiken har varit hård från många ombud, inklusive Kommunals ordförande Tobias Baudin, mot att S-ledningen velat begränsa vinst-regleringen till att först och främst gälla skolan.

Ida Therese Högfeldt som är kommunalare och huvudskyddsombud i Malmö är nöjd med beslutet.

– Absolut det var ju det här vi var ute efter. Vården och omsorgen är precis lika viktig som skolan. De vinstdrivande företagen bryr sig inte om oss anställda och inte om brukarna heller. Det här kommer leda till en bättre arbetsmiljö för kommunalarna, säger hon.

Undersköterskan Mirja Räihä, ombud från Stockholm och förtroendevald för Kommunal håller med.

– Stockholmsdelegationen är nöjda med den skrivning som blev.

Vad betyder ett sådant här beslut när det saknas en riksdagsmajoritet och regeringen knappast kommer kunna driva igenom beslutet?

– Det kan betyda att det inte blir verklighet förrän efter 2018 om vi får en ny majoritet då. Men samtidigt kommer partiet nu att ha det här kongressbeslutet i ryggen när man förhandlar med andra partier, säger Mirja Räihä.

Hur ser du på risken att det blir färre arbetsgivare att välja på för kommunalarna om en vinstreglering blir verklighet?

– Så kan det säkert bli, men ur ett Stockholmsperspektiv där 75 procent av äldreomsorgen är i privata händer så misstänker jag att många pengar gått ner i företagens fickor istället för till verksamheten. De seriösa företagen som finns kommer att stanna kvar ändå. 

Anna Skarsjö är undersköterska och delegationsledare för Göteborgs partidistrikt som yrkat på en skarpare skrivning för vinsbegränsning.

– Men det känns jättebra och vi är nöjda med att alla områden nu är med.

Hon påpekar att partiet redan på förra kongressen beslutade om att vinsterna i välfärden ska begränsas, men hon tycker inte mycket har hänt sedan dess förutom en utredning.

– Socialdemokraterna har inte varit särskilt måna om att hantera frågan. Under tiden har hur mycket pengar som helst gått rakt ner i fickan på företagen samtidigt som vår arbetsmiljö har försämrats.

KA:s granskning har tidigare visat att anställda i privata vårdförtag tjänar mindre och oftare jobbar deltid. De privata företagen har också en högre andel visstidsanställda.

Så här står det i partistyrelsens förslag: ”Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg. Inkomster ska inte gömmas undan genom aggressiv skatteplanering eller skattefusk.” Beslut fattas imorgon tisdag och KA är på plats för att rapportera från debatten.

Bakgrund

Välfärdsutredningen, ledd av tidigare S-politikern Ilmar Reepalu, har föreslagit vinsttak på 7 procent av investerat kapital plus statslåneräntan. Det tycker LO och Vänsterpartiet är för högt. För lågt, anser näringsliv­et och borgerliga politiker, som inte vill ha ett vinsttak. Arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna menar att en sådan vinstbegränsning skulle slå ut både stora och små vårdföretag.
Ilmar Reepalu har också föreslagit att tillstånd ska också krävas för att driva skola, vård och omsorg som är skattefinansierad. Utredningen föreslår därmed att tillstånd krävs för att bedriva hemtjänst, något som saknas i dag.
En vinstbegränsning blir svår att få igenom eftersom an majoritet av riksdagspartierna är emot förslaget.