Stefan arbetar på Kungsholmens brandstation. Fredagar är dykdagar på stationen och han och hans kolleger övade på Skeppsholmen, inte långt från attentatsplatsen. De hörde i radion ett larm om lastbil på Drottningsgatan och att det var många skadade. De tog sig direkt till city.

– Vi förstår direkt att det här är en händelse som vi mer eller mindre har väntat på att den ska hända. Vi förstår att vi behövs på plats.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunalare i terrorns spår

 

Det första som mötte Stefan var en svårt skadad kvinna som blödde från huvud och ben. Två personer hjälpte henne.

– Jag sprang fram och sade ”Brand på plats, vi tar över”. Då tittar de upp på mig och berättar att de var läkare och sjuksköterska. Vi fick inte fram ambulans utan körde henne själva akut till Karolinska i en av våra bilar.

På Stockholms sjukhus hade man ställt om till katastrofläge och skickat hem patienter och frigjort resurser.

Stefan Nilsson körde därefter snabbt tillbaka till Drottninggatan, där man fick besked om att lastbilen inte var säkrad och att det fanns risk för explosion. Läget frystes. På plats fanns nu brandmän från tre stationer: Östermalm, Kungsholmen och Brännkyrka. Det var brandmän från Östermalm som släckte den direkta brand som uppstod när lastbilen rammade in i Åhléns varuhus. Brännkyrkastyrkan är specialister på tung räddning och deras arbete blev nu att rädda en person som klämdes fast när lastbilen körde in. Just den personen är en av de fyra döda.

– Jag måste säga att Brännkyrkas insats var fantastisk. De började tio över tre och höll på till strax efter midnatt. De fick chansen att bli avlösta, de hade gått på halv åtta på morgonen. Men av respekt för offret och det påbörjade arbetet ville man slutföra det. De var inte återställda på stationen förrän klockan två på natten.

För Stefan och hans kolleger bestod arbetet framför allt av sjukvårdsinsatser, att hjälpa till med utrymning och evakuering av de uppskattningsvis tusen personer som arbetade eller fanns i attentatplatsens absoluta närhet.

– Folk bröt ihop och var chockade.

Hur var stämningen bland er som jobbade?

– Det som var extraordinärt var tillvägagångssättet och platsen, en gågata mitt i stan. Men själva omfattningen av skadorna motsvarade en vanlig olycka, om jag får uttrycka mig så. På det sättet var det inte märkvärdigt.

Fotnot: Bilden från Drottninggatan är tagen i dag, måndagen den 10 april.