– Vi har flera föräldrar som blev instängda. Det sista barnet blev hämtat klockan 20.00, säger Åsa Engström, barnskötare på Brinkens förskola i Gamla Stan i Stockholm.

Men stämningen bland barnen var lugn. 

– De visste ju inte vad som hände. För dem blev det lite längre fredagsmys på förskolan och något barn fick följa med en kompis hem så för dem blev det extra lek.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunalare i terrorns spår

 

Eftersom förskolan inte har någon gård är barnen och personalen ofta ute på utflykter och att de rör sig i de centrala delarna av Stockholm är inte ovanligt. Därför skickade personalen sms till alla föräldrar.

– Det gjorde vi på en gång när vi hörde. Vi är inne och mår bra skrev vi. Sen var det föräldrar som ringde och talade om att de var säkra men inte kunde komma för att de var instängda.

Pratar ni med barnen om det här i dag?

– Vi tar inte upp det om inte barnen själva gör det. Barnen i min grupp är 3-4 år och många av dem har inte förstått det här. Flera föräldrar har också bett oss att inte prata med barnen om det som hänt.

När kom du själv hem?

– Jag kunde gå vanlig tid vid 16. Vi hade tur och hade våra chefer på plats just i fredags. De och några av dem som skulle stänga var kvar längst.

Hur upplevde du det här?

– Skrämmande. Det var så overkligt tyst i staden. Tunnelbanan och bussar slutade gå och utanför fönstret gled ett lämmeltåg av människor på väg ut ur stan. Overkligt att det här hände. I dag går vi inte ut med barnen, säger Åsa Engström.

Fotnot: Bilden från Drottninggatan är tagen i dag, måndagen den 10 april.