Det finns en så vacker scen i filmen ”The Danish girl” där konstnären Einar Wegener, Gerda Wegeners make, stryker med sin hand över en blank silkesstrumpa. Gerda saknar en kvinnlig modell och maken får bokstavligen ikläda sig rollen. Efter den här scenen blir inget sig likt. I verkligheten lär det förstås ha varit en längre process innan Einar ”blev” Lili Elbe, den första transpersonen i världen som ska ha genomgått könskorrigering (och sorgligt nog dog i sin sista operation).

Filmen har skapat ett välkommet intresse för konstnären Gerda Wegener (i filmen spelad av Alicia Wikander) och nu finns möjligheten att se en stor del av hennes målningar på Millesgården i Stockholm. I Danmark gick de inte hem, men Gerda Wegener blev i stället framgångsrik i Paris dit paret flyttade 1912. ”La garçonne”, pojkflickan, var idealet och kvinnorna i bilderna har kort hår, moderiktiga kläder och kör bil.

Gerda Wegeners färgsprakande målningar i art déco-stil är både eleganta och djärva, i en bild sitter Lili slarvigt med benen uppdragna och underkjolen synlig. Dessutom röker hon, dricker och spelar kort. En frigjord och lite dekadent kvinna (och dessutom trans).  Här finns även en samling med små akvareller av kvinnor som har sex med varandra. Vilket kan tyckas vågat än i dag, ”de här tycker jag inte om”, säger en äldre kvinna och skyndar vidare i utställningen. 

I konstverken syns att paret Wegener leker med könsrollerna, klär ut sig för karnevaler, lever det glada 20-talet, det är en lustfylld värld att träda in i.

Tips: Läs och se

Gerda Wegener-utställningen på Millesgården i Stockholm visas till 14 maj.
Filmen ”The Danish girl” av Tom Hooper och boken med samma namn av David Ebershoff.