På lördag startar Socialdemokraternas partikongress. Där samlas 350 ombud för att besluta om Socialdemokraternas politik. 43 av dem har någon sorts koppling till Kommunal.

Bland de fackliga frågor som kan bli stora står undersköterskelegitimation högt upp på listan. Över 20 motioner handlar om att Socialdemokraterna bör driva att det införs en legitimation för undersköterskor. Kommunal driver att undersköterska ska bli ett legitimationsyrke, precis som läkare och sjuksköterska, och kommer att kämpa för att det också ska bli Socialdemokraternas politik. Partistyrelsen har sagt nej till legitimation, men vill däremot ha en nationell standard för vad en undersköterska är.


Mirja Räihä.

– Om partistyrelsen kvarstår i absolut avslag så tror jag att vi kan vinna den matchen på kongressen. Magkänslan är att det kan gå bra. Det är inte så att jag kan bekräfta att vi har majoritet på kongressen eller så, men däremot tror jag att vi är väldigt många som kan argumentera för det bra, säger Mirja Räihä, undersköterska, förtroendevald för Kommunal och ombud på S-kongressen.

En annan fråga som Kommunal och ombud med koppling till Kommunal på förhand sagt att man vill driva hårt är att det blir lag på att arbetsgivaren ska betala arbetskläder inom yrken där det finns risk för smittspridning.

Men den frågan ser redan ut att vara avgjord. Bara några dagar innan kongressen startar har det kommit besked om att Arbetsmiljöverket från och med 2018 i sina föreskrifter kommer att införliva ett EU-direktiv om detta. Enligt direktivet ska kostnader för arbetskläder inte kunna belasta arbetstagaren. Det betyder i praktiken att arbetsgivaren får ta det ekonomiska ansvaret, enligt Arbetsmiljöverket.

Hyvling av tjänster, alltså att arbetsgivaren har rätt att sänka sysselsättningsgraden, har också seglat upp som en stor fråga. I och med en dom i Arbetsdomstolen före jul, står det klart att lagen om anställningsskydd inte skyddar mot detta. Flera motioner handlar om att det hålet i lagen bör täppas till. Partistyrelsen skriver att det kommit signaler från arbetsmarknadens parter om att man vill försöka lösa det och att annars kan lagstiftning övervägas. Inte heller det tycker Mirja Räihä är starkt nog.

– Jag är inte nöjd med det svaret. En sådan skrivning har vi haft om rätt till heltid sedan Sundsvallskongressen i början på 90-talet. Man måste ställa krav på samma skrivning som på LO-kongressen. Hur många arbetsgivare skulle gå med på ett sådant avtal, säger hon.

En annan fråga som kan bli stor är LSS och assistansersättningen. Många motioner handlar om att den måste värnas och uttrycker oro för regeringens politik på området.

Vinst i välfärden är ett annat område där det troligtvis kommer att blåsa upp till strid. Socialdemokraternas ledning och regeringen har meddelat att de först vill gå fram med en vinstreglering i skolan, medan många motioner vill att även äldreomsorg och sjukvård ska omfattas. Trots det har samtliga motioner som rör vinst i välfärden lagts i utbildningsblocket i stället för välfärdsblocket. Mirja Räihä tror inte att den manövern från partistyrelsen kommer att hindra kongressen från att diskutera vinstreglering också på andra områden.

– Jag tror att de flesta kongressombud med facklig bakgrund aldrig kommer att köpa det. Jag håller fullständigt med det som Tobias Baudin säger att det inte räcker med skolan. Vi har ett lika stort område inom äldreomsorgen, självklart måste det omfattas, säger Mirja Räihä.

Det är också en hel del motioner om arbetstidsförkortning – där säger partistyrelsen nej.

 

Så här tycker 3 andra ombud med Kommunalanknytning:

 

Ulrika Nilsson.

Ulrika Nilsson, Värmland,
utbildar arbetsplatsombud på uppdrag av Kommunals avdelning Västra Svealand:

Viken fråga blir viktigast för dig på kongressen?

– Mitt område är trygghetsområdet. Tiggerifrågan kommer det nog blir en del debatt om.  Att folk tigger kommer man inte ifrån. Man måste försöka att de får det så bra som möjligt, och vi måste jobba med hemländerna också, och att inte kommunerna får bära ansvaret för det.

Vilken fråga tror du blir det blir mest strid om?

– Välfärdsfrågan naturligtvis. Vinster i välfärden.

 

Julia Berg.

Julia Berg, Kronoberg,
medlem i Kommunal, vårdbiträde:

Viken fråga blir viktigast för dig på kongressen?

– Det som är mest intressant är frågan om vinster i välfärden.

Vilken fråga tror du blir det blir mest strid om?

– Jag skulle tro att migrationspolitiken kommer få stort utrymme också. Jag hoppas det för jag tror det finns ett jättestort behov för medlemmarna att rikta kritik mot hur man gjort i migrationsfrågan. Man kan å ena sidan förstår varför man gjort som man gjort men man kan å andra sidan som socialdemokrat tycka att det är väldigt jobbigt och fel.  

 

Carina Svensson.

Carina Svensson, Skåne,
ordförande i Kommunals sektion Sydväst, Skåne:

Viken fråga blir viktigast för dig på kongressen?

–Allmän visstidsanställning. Jag är övertygad om att kravet att anställningsformen ska bort kommer att gå igenom. Sen är det frågan om arbetskläder och miljöfrågorna.

Vilken fråga tror du blir det blir mest strid om?

– Arbetskläder. Även om man nu inte behöver lagstadga så måste vi ha partiet med oss. Sen kan jag tänka mig att det blir debatt om migrationspolitiken.