– Vi kommer att förhandla den här veckan. Vår förhoppning är att bli färdiga så snart som möjligt, säger Jörgen Gustavsson, ombudsman Kommunal.

Han möter SLA, Skogs- och Lantarbetsgivarförbundet, där Kommunal har medlemmar på fem avtal.

Industriavtalet gäller i tre år. Det har ett värde på 6,5 procent. I det finns en avsättning på 0,5 procent till deltids/flexpension. Om inte den används kan dessa pengar ge mer till den låglönesatsning som LO-förbunden fått igenom. Den ska ge mer till dem med löner under 24 000 kronor. Det kan betyda att medellönen på respektive avtal blir avgörande för löneökningarna.

I helgen blev avtal klart för anställda i handeln, det ger löneökningar på 515 kronor, 525 kronor och 535 kronor per år i tre år.  Om det påverkar Kommunals avtalskrav är ännu oklart.

– Vi håller på att sätta oss in i vad andra avtal har gett, de som förhandlats hittills ser lite olika ut, säger Jörgen Gustavsson.

Nytt avtal med Svenska Kyrkan kan bli klart till påsk. Ett av Kommunals främsta krav har varit att strama åt möjligheterna till förskjuten arbetstid. Även Svenska Kyrkan har riktat in sig på arbetstiderna och vill att de ska bli mer lika för kyrkans olika yrkesgrupper.

Förhandlingar med Arbetsgivaralliansen vård och omsorg, alltså non-profit verksamhet, pågår också. Troligen blir ett avtal klart i andra delen av april. I dagsläget väntar Kommunal på förslag från arbetsgivaren. Hur en eventuell låglönesatsning skulle kunna se ut är oklart.

– Vi har fått en del svar i och med industrimärket så vi har en del att förhandla på. Men allt är en förhandlingsfråga tills det är skarpt läge, vi är inte där än, säger Lars-Sture Johansson, ombudsman Kommunal.

I fjolårets avtal fanns en undersköterskesatsning på 400 kronor. Avtalet med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, ger i snitt 830 kronor till undersköterskor på tre år.

– Undersköterskesatsningen är på bordet, säger Lars-Sture Johansson, ombudsman Kommunal.

Förhoppningen är också ett avtal som löper på flera år.

Förhandlingar pågår om tio avtal med KFS som är arbetsgivarorganisation för samhällsnyttiga bolag. Det gäller anställda i besöksnäring, fastighet och näringsliv, konsult och service, läns- och regionmuseer, musei- och arkeologisk verksamhet, parkering, VA, återvinning, energi samt vård och omsorg.

– Vi fortsätter nästa vecka, säger Kommunals ombudsman Elisabeth Haug, som förhandlar med KFS om avtalet för vård och omsorg.

Förhandlingar pågår också med Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbund.