Sara Wingård och Sofia Töyrä.

Nordsvensken Rabalder springer runt, runt i manegen medan veterinär och klinikchef Lotta Månsby försöker se vilket ben han haltar på. Efter att ha sprungit på tre olika underlag är det dags att lägga bedövning i den misstänkta kot­leden. Sara Wingård, legitimerad djursjukskötare, rakar bort pälsen där nålen ska sättas för att kunna tvätta rent ordentligt. Rabalder tar det hela ganska lugnt och får samtidigt en ”slickepinne”, en burk med sött innehåll. Medan han lämnar undersökningsrummet passar han på att bajsa och Sara är snabb med sopborsten. Hon skrattar och konstaterar att hon har ett omväxlande och komplext jobb, med alltifrån mockning till operation. 

–  Jag kan vara överallt. Det finns utmaningar i varje del.

Sara WIngård.
Sara Wingård.

Sara har jobbat här på Ale djurkliniks hästavdelning i Nödinge utanför Göteborg sedan 2004. Kliniken, som även innefattar en smådjursklinik, har vuxit mycket och har i dag ett 20-tal anställda och hästsidan består av tre delar: poliklinik, för hästar som behandlas över dagen, stationärvård, för hästar som stannar över natten, och operation. 

Nu är vi inne i röntgenrummet där Sara hjälper djurvårdaren Sofia Töyrä att sätta röntgenplåten vid Rabalders ben. Sedan lämnar de rummet och kan direkt se kotleden på en datorskärm. Sara berättar att 70 procent av patienterna kommer hit på grund av hälta. 

”Det tar tid. Men det ger så mycket tillbaka. Jag tittar lite mindre på tv tror jag.”

De flesta som jobbar här har hållit på med hästar hela livet, såväl yrkesmässigt som privat. Sara har tävlat i voltige, men nöjer sig nu med att vara trän­are. Dessutom har hon tre egna halvblod och föder upp får hemma.

–  Det tar tid. Men det ger så mycket tillbaka. Jag tittar lite mindre på tv tror jag. 

Sofia har ingen egen häst längre, men hyr sedan många år sin bostad på Saras gård och rider hennes hästar. Det var också Sara som fick Sofia att börja jobba här, först som praktikant, sedan vikarie och slutligen fastanställd. Tidigare har Sofia jobbat som hästskötare och ridinstruktör och är utbildad på hästgymnasium. 

Sofia Töyrä.
Sofia Töyrä.

Sara hade däremot inte haft en tanke på att jobba inom hästsjukvård. Hon bodde i Tyskland när hon fick praktikplats på en hästklinik och började då utbilda sig inom djursjukvård. Sedan sökte hon jobb här och fick det. När lagen om legitimation kom i Sverige 2009 räknades hennes utbildning för att hon skulle få legitimationen. Sofia hade inte tillräckligt många år i yrket för att få legitimation genom validering och är i dag djurvårdare på ut­ökad nivå, vilket innebär att hon får göra vissa behandlingar. 

–  I början undrade jag om jag skulle behövas, det kändes hopplöst. Men jag har fortfarande en plats här, absolut. 

–  Det är små skillnader i vad vi får göra, men på golvet är det inte så stor skillnad, säger Sara. 

–  Du har ju större kunskaper sjukdomsmässigt, säger Sofia.

”Man får muta och ge lugnande för man kan inte vinna mot 600 kilo häst.”

En annan haltande patient har kommit in, halvblod­et Nina Ricci. När veterinären ger bedövningen blir hon rädd och reser sig på bakbenen. Personalen hjälps åt att lugna henne. När det är dags att ge henne sprutan med behandling får hon först en dos lugnande.

– Vi kanske kan ge henne 0,2 så vi får lite arbetsro, säger veterinären Lotta Månsby.

–  Det är framför allt för vår säkerhet, men det är inte bra för hästen heller om den hoppar omkring med en nål i benet, tillägger hon.

Att jobba med hästar innebär stora skaderisker. Sara och Sofia blev rädda en gång när en häst höll på att vakna under en operation, men inget hände som tur var. 

– Man får upp adrenalinet i många situationer, men det lägger sig snabbt, säger Sara. Man får muta och ge lugnande för man kan inte vinna mot 600 kilo häst.

Sara Wingård

Yrke: Legitimerad djursjukskötare. Regionalt skyddsombud två dagar i veckan.
Bor: I Lödöse mellan Göteborg och Trollhättan.
Ålder: 39 år.
Familj: Sambo och ett barn.
Lön: Cirka 28 000 för heltid.

Sofia Töyrä

Yrke: Djurvårdare.
Ålder: 29 år.
Bor: I Lödöse på Saras gård.
Familj: Nej.
Lön: 23 184 för heltid.