Grafik: Elin Steen

Vad är fullkorn?

Fullkorn är kärnor av spannmål (som vete, råg, korn och havre). Kärnan kan vara hel, krossas eller malas till mjöl, men såväl mjölkropp, kli och grodd måste vara med för att det ska få kallas fullkorn.

I vitt mjöl används bara en del av kärnan, mjölkroppen.

 

RECEPT: Baka bröd med fullkorn

 

Varför är det nyttigt?

Personer som äter mer fullkorn har lägre risk för diabetes typ 2, hjärt- kärlsjukdom och vissa cancerformer. Fullkorn har mer kost-fiber och ger ofta långsammare blodsockerstegring. Det spel-ar roll hur finmalet det är, grövre är generellt bättre. Hela korn är bra för bakteriefloran i tarmen, vilket kan ge flera positiva hälso-effekter. Fullkorn är mer näringsrikt än motsvarande mängd vitt mjöl, då mycket näring sitter i kli och grodd.

 

RECEPT: Fullkornsbröd med surdeg

 

Finns det nackdelar?

En del får bullrig mage. Det kan hjälpa att vänja magen lite i taget. Annars kan man försöka få i sig kostfiber genom frukt och grönt i stället. Man bör äta 30 gram kost-fiber om dagen. Fullkorn innehåller fytinsyra, som gör att kroppen tar upp järn sämre. Den som har dåliga järnvärden kan behöva vara försiktig. Men fytinsyran bryts ner av fermentering, därför kan man äta surdegsbröd utan problem.

Källa: Rikard Landberg, professor i Food and Health vid Chalmers tekniska högskola.