I väntrummet på vårdcentralen Laxen i Ängelholm piper det från apparaten med nummerlappar, sköterskor pratar med patienter på väg in i rummen. När de tystnar hörs i stället lugn och mjuk musik, ett verk av tonsättaren och ljudkonstnären Stefan Klaverdal. Han har spelat in fågelsång och sedan översatt den till piano- och syntljud. Nyligen blev det bestämt att ett annat verk med fågelkvitter ska bli en permanent installation i vårdcentralens entré.Toner.

Under sitt halvår som konstnär knuten till Ängelholms sjukvård testar Stefan olika verk som ska göra miljön trevligare, eller till och med få människor att må bättre.

– Forskning har visat att vissa ljud är välgörande. Vi reagerar positivt på naturljud, ofta fågelljud. Men framför allt brusliknande ljud som lövsus och havsbrus. Det finns inte lika mycket forskning på vilken musik som är bra, men man har sett att lugn musik med harmoniska klanger och pauser är lugnande.

 

Lyssna på ljudkonsten här:

 

I dag finns en uppsjö av avslappningsmusik som spelas exempelvis på spa och i meditations-appar. Men Stefan Klaverdal säger att kvalitén skiljer sig stort.

– Viss så kallad wellnessmusik är bra men det blir inte automatiskt bra för att man har med valsång.

Hur vet man om musiken är välgörande?

– Jag kan inte säga det riktigt. Det som man mår bra av är sådant man gillar. Men man kan också utveckla sitt lyssnande och utmana sig själv.

Sjukvården i Ängelholm efterlyste en artist in residence, en konstnär som knyts till en viss plats under en bestämd tid. Stefan sökte och fick uppdraget – och verkar vara den första ljudkonstnären i landet som jobbar i sjukvården. Mest har han varit på Södra sjukhuset där han bland annat haft konsert i entrén och samarbetat med arbetsterapin och fysioterapin. Han har skapat ny avslappningsmusik för utbrända och uppfunnit ett verktyg som ska ge strokepatienter stöd att läsa med hjälp av en sensor. 

– Som konstnär har jag ett annat perspektiv än de som jobbar på arbetsplatsen vanligtvis, som gör att personalen börjar tänka i nya banor. Jag sprider idéer mer än att jag gör fantastiska konstverk, även om jag försöker göra både och. 

Toner.Inne i snickeriet på sjukhusets arbetsterapi möts vi av lugn bakgrundsmusik och undersköterskan Malin Lehtinen som vikarierar som arbetsterapi-biträde sedan ett år tillbaka. Hit kommer exempelvis strokepatienter som får tillverka korgar och annat i syfte att träna upp sina förmågor. Musiken har stor betydelse här, menar Malin.

– När jag började här fanns inte ens en radio men jag har själv valt att ha en skiva som går hela tiden. Man förväntar sig andra ljud i ett snickeri. Jag upplever att patienterna glömmer tid och rum, de kommer in i ett flow.

Stefan nickar och säger:

– Ljud lyssnar man på utan att vara medveten om det. Utan musiken blir man mer medveten om fläkten eller någon som går i korridoren. 

Framöver ska Stefan komponera passande musik även för snickeriet, så att skivan kan bytas ut.

Varför passar dina ljud bra just i sjukhusmiljön?

– Sjukhusmiljön är ganska steril, det finns ganska mycket ljud i miljön redan så man kan tycka att man skulle ta bort ljud i stället. Men de här ljuden som jag jobbar med har en lugnande inverkan och många är oroliga i sjukhussammanhang. 

Vi påverkas även negativt av många ljud, som ljud från maskiner. Stefan sjunger hemma när han dammsuger för att få en mer harmonisk upplevelse. På samma sätt skulle man kunna arbeta i vården, säger han.

– Magnetröntgen låter tydligen fruktansvärt mycket. Då skulle man kunna använda de ljuden och putta dem i en musikalisk riktning. Det skulle vara roligt att prova.

Stefan Klaverdal

Ålder: 42 år.
Yrke: Tonsättare och ljudkonstnär.
Bor: Hjärnarp utanför Ängelholm.
Familj: Fru och två barn.
Aktuell: Som Sveriges första sjukhuskompositör.

 

Tips: Lyssna

Stefan Klaverdal tipsar om musik­ern Brian Eno som bland annat gjort skivan ”Music for airports”.
Stefan Klaverdal har själv gjort flera skivor som finns på Spotify, som senaste skivan ”Meditations”.