De opartiska ordförandena (Opo), som leder förhandlingarna enligt industriavtalet, presenterade i söndags ett bud på sammanlagt 5,9 procents löneökning under tre år.

Industrifacken har krävt 2,8 procent per år. Industriarbetsgivarna har tidigare gått med på högst 1,5 procent per år. Arbetsgivarna sa ja till Opo:s bud, men Teknikföretagen kräver då att det ska bli lättare med flexibel arbetstid och övertid så att arbetsgivarna får mer makt att bestämma när anställda ska arbeta eller vara lediga.

Något sådant fanns inte med i Opos bud.

Industrifacken sa nej till budet dels för att de tycker att de föreslagna löneökningarna var för låga och dels för att deras krav om låglönesatsning och avsättning till deltidspension/flexpension saknades.

Industrifackens krav följer LO:s samordning, som Kommunal står bakom. Det innebär att de som tjänar under 24 000 kronor i månaden ska få krontalspåslag, vilket skulle ge dem mer än de som får löneökningen i procent.

Arbetsgivarna kallar det för dubbelt märke vilket de bestämt säger nej till.

Förhandlingarna fortsätter denna vecka och på torsdag väntas Opo komma med ett slutbud som fack och arbetsgivare bara kan säga ja eller nej till.

Det nuvarande avtalet löper ut den 1 april och målsättningen är att det ska finnas ett nytt avtal innan dess.

Löneökningarna i detta avtal blir märket som bestämmer löneökningarna för Kommunals medlemmar och andra på arbetsmarknaden.