Du och din kollega Robert Mjörnberg fick Gunnar Hallströms stipendium förra året, vad fick ni det för?​

– Vi är båda två personliga assistenter och vi hade hört att det är väldigt hög organisationsgrad för personliga assistenter i San Fransisco. Det är ju något som vi har problem med här så vi sökte för att åka dit och lära oss av hur de arbetar. Och i februari var vi där.

Lärde ni er något som ni kan ha nytta av?

– Ja, det visade sig att de hade en organisationsgrad på 65 procent för personliga assistenter där vi var. Det är ju otroligt högt. Organiserarna där arbetar helt annorlunda än oss. De har medlemsmöten hela tiden, åker hem till medlemmar och fikar. Överhuvud taget har de mycket närmare kontakt med medlemmarna. Vi funderar över hur vi ska kunna använda det här. Vi kanske inte kommer att åka hem till dem men söka upp dem i miljöer där många personliga assistenter träffas. Som gym och badhus som de går till med sina brukare.

Hade ni gjort resan utan stipendiet?

– Nej, det hade vi inte. Utan det hade vi inte haft råd. Det betalade alla resekostnader till och i San Fransisco och hotellet. Sen tog vi semester från våra jobb. Vi fick ingen ersättning för förlorad inkomst. Men vi är otroligt nöjda, det var jättekul och jättebra. Det var verkligen värt det. Vi har fortfarande kontakt med flera av dem vi träffade där.

Har du några tips till andra som vill söka stipendiet?

– Ja, var grundlig och ha ett tydligt mål för ansökan. Söker du för att bara åka och hälsa på fackliga arbetare i andra länder så tror jag inte att chansen att få det är så stor. Tänk igenom vad du vill ha med dig hem och hur du vill använda det du lär dig.

Gunnar Hallströms stipendiefond

Riktar sig till förtroendevalda och medlemmar i Kommunal.
Söks för studieresor eller språkstudier.
Ansökningar tas emot tre gånger om året, 30 april, 31 augusti, 31 december.
Mer information finns här (PDF-format, extern länk).