Axelsviks gård ligger intill Kommunals konferensanläggning på Marholmen och köptes för fyra år sedan för 14,1 miljoner kronor. Tanken då var att den skulle ingå i Lyrans verksamhet och kunna användas för exempelvis konferenser. Men så blev det inte, utan fastigheten har till stora delar stått oanvänd. I Kommunals åtgärdsplan som kom till efter skandalerna ingick att se över fastighetsbeståndet, och i höstas lades Axelsviks gård ut för försäljning. Nu är den såld. Priset blev 12,8 miljoner. Det är en förlust på 1,3 miljoner kronor.

– Vi är väldigt glada att vi har sålt det. Vi tycker att även om det blir en förlust är det viktigare att sälja och följa åtgärdsplanen. När man köpte fastigheten fanns det en plan för vad man ville med den och därför betalade man kanske lite mer än vad man borde ha gjort, säger Kommunals ekonomichef Niklas Rengen.

Han säger att det såklart inte är bra att Kommunal gått med förlust på fastigheten, men att det sett till vad förbundet omsätter i sin kapitalförvaltning inte är så mycket pengar.

– Om vi tittar på det totala så är det ett ganska litet minus. Fastigheterna är ju en del av våra investeringar och vi hade ett bra resultat förra året med 10 procents avkastning, säger Niklas Rengen.

Dessutom påpekar han att det också kostar att äga en fastighet som man inte använder.

Var det dåligt att köpa Axelsviks gård?

– Jag kan inte uttala mig så egentligen. De som styrde verksamheten då bestämde att man ville ha den i Marholmens verksamhet. Men i dagsläget när jag nu är ansvarig hade jag kanske gjort en annan bedömning.