Vissa människor måste vi förhålla oss till trots att vi inte valt att ha dessa människor i vår närhet. Det gäller kollegor, familjemedlemmar och grannar. Själv bor jag äntligen på en plats där jag känner flera av mina grannar tillräckligt väl för att stanna upp och byta några ord, ja ibland till och med fika eller yoga med dem. Men en granne kan likaväl vara en anonym person som irriterar dig år efter år.

Novellix har nu gett ut en fin samling med nio noveller på temat grannar som går att köpa i en liten box och senare även kommer att säljas var för sig. Formatet är perfekt för en bussresa eller innan man somnar på kvällen.

Författarna har fått tolka temat fritt och novellerna är lika olika som invånarna i ett hyreshus. Lydia Davis skriver om hur gemensamma tomtgränser väcker starka känslor i ett villaområde, många villaägare lär känna igen sig. Aris Fioretos skriver om två bänkgrannar i gymnasiet, varav den ena senare kommer att ta sitt liv. Merethe Lindström skildrar en kvinna med dotter som plockar upp en liftare i sin bil och tar in på camping tillsammans. Kjell Westös bidrag är en fin berättelse om en ung man som bor i ett hyreshus fullt av äldre människor. Han hjälper sina äldre grannar med mattpiskning och matkassar men ändå är han illa omtyckt. Tills en midsommar då Kjell inte är medbjuden någonstans och super i sin ensamhet, då händer något oväntat.

Mest drabbas jag av Augustin Erbas säregna novell om en flicka och en grannpojke och om något som kastar om hela samhället. Det händer märkliga saker i ett bygge vid ett berg i staden och snart blir fler och fler övertygade om att det är en drake som bor inne i berget. Novellen kan läsas som en obehaglig allegori över samtiden.

Oftast läser man novellsamlingar där en författare skrivit alla noveller, men att läsa nio vitt skilda noveller var verkligen en upplevelse. Dessutom håller samtliga en hög kvalitet. Jag hoppas att Novellix hittar fler intressanta teman att utforska på det här viset.