Årets avtalsrörelse ser ut att bli en tuff kamp om tiden. På många håll försöker arbetsgivarna öka sin möjlighet att bestämma över de anställdas arbetstider och över arbets-tidens förläggning. Den 14 mars publicerar därför KA och tio andra tidningar samtidigt ett flertal artiklar om arbetstiden.

 

LÄS OCKSÅ: Strid om tiden väntar i vår

 

Inom industrin vill arbetsgivarna exempelvis öka sin möjlighet att bestämma när de anställda kan ta semester. Om arbetsgivarna får som de vill kan de anställda tvingas vara lediga under andra delar av året än under sommaren. Om det skulle bli verklighet kan det bli svårt för exempelvis föräldrar som har barn som har långa sommarlov att i fortsättningen kunna vara lediga samtidigt som dem.

Också på flera av Kommunals avtalsområden är det dragkamp om tiden. Exempelvis inom djursjukvården har Kommunal ett yrkande om att de anställda ska få sina scheman fyra veckor i förväg. Det är bekymmersamt att arbetstiderna ändras med kort varsel. Att känna till hur och när man jobbar är viktigt för att få ihop livet som helhet. Likaså behövs tillräcklig bemanning för att orka med jobbet. 

 

LÄS OCKSÅ: Arbetsgivarna vill ta makt över tiden

 

Striden om tiden är därför också en strid om hälsan för de anställda. Större möjlighet att påverka ger mindre risk att bli sjuk. Därför är frågan om arbetstiden nödvändig inte bara för individen och arbetsgivaren, utan också för hela samhället. Sjukskrivningar innebär stort lidande för den enskilde och en stor kostnad för hela samhället.

Kommunal fortsätter också att driva frågan om rätten till heltid. Det ska vara en rättighet för den som vill och orkar att få jobba heltid. Även här behöver man parallellt arbeta med en tillräcklig bemanning och en bättre arbetsmiljö för att fler ska orka jobba mer och längre. Heltidsfrågan är också viktig i ett längre perspektiv eftersom den påverkar pensionen. Att fler orkar och får möjlighet att jobba heltid ger därmed en bättre pension. Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin har kallat detta för ”det här kommer att vara det största vi gör för jämställdheten”.

 

LÄS OCKSÅ: Tio tidningar om Striden om tiden

 

Striden om arbetstiden är därför viktig på många sätt. En bättre hälsa och möjlighet att få ihop jobb och familj för landets anställda ställs mot arbetsgivarnas möjlighet att få ut mer av varje arbetare.