Årets avtalsrörelse handlar inte bara om löner utan också om pressen i arbetslivet. Arbetsgivarna vill få ut mer arbete för samma lön. Facken protesterar mot att de anställda redan nu går på knäna utan möjlighet till återhämtning.

När den svenska arbetarrörelsen bildades i slutet av 1800-talet var en viktig paroll ”Åtta timmars arbete, åtta timmars vila och åtta timmars fritid”.

Kollektivavtalen har under åren formats för att det ska kosta arbetsgivaren mer när arbete utförs på obekväma tider, under helger eller vid övertid.

Det vill arbetsgivarna ändra på genom krav på årsarbetstid, arbetstidsbank och andra metoder för att få bort ersättningar för OB, helgersättningar och övertid. Arbetsgivarna menar att ersättningen för arbete ska vara lika stor när det än utförs under dygnet och under året. Det innebär lönedumpning för den anställde.

 

LÄS OCKSÅ: Strid om tiden väntar i vår

 

Arbetsgivarnas makt över din arbetstid och fritid ökar samtidigt allt mer. Deltider med möjlighet att fylla upp till heltid, delade turer och behovsanställning per timme är exempel på hur den planerade fritiden ersätts av att vara tillgänglig för arbetsgivaren när han behöver dig. SMS-anställningar är den mest utstuderade varianten på det.

I slutet av förra året slog Arbetsdomstolen fast att ”hyvling” av tjänster är tillåten. En arbetsgivare får omvandla en heltid till en deltid, eventuellt med möjlighet att vid behov fylla upp till en heltid.

I årets avtalsrörelse finns även arbetsgivarkrav på kortare varseltid för att ändra schema. Och att rätten till 4 veckors sammanhängande semester ska kunna läggas ut från maj till september istället för som nu under juni-augusti.

Går det kravet igenom kan löntagare tvingas ta semester medan barnen går i skolan.

 

LEDARE: Tuff dragkamp om arbetstiden

 

Pressen i arbetslivet handlar också om kontrollen under arbetstid. Arbetsgivarna kan genom tekniska lösningar övervaka var de anställda befinner sig och vilka arbetsmoment de utför. Scheman läggs så tight att det inte finns tid till andhämtning eller att gå på toaletten.

Allt färre kan planera sitt liv när det gäller arbete, fritid och vila som arbetarrörelsen kämpade för när den bildades.