Kommunalarbetaren 10/1954.
KA 10/1954.

Människorna på Ellen Dahlbergs bilder spinner i silke, arbetar på bomullsfälten eller på socker- och kaffeodlingarna. Hon fotograferar lantarbetarna, människor som arbetar, kroppar i arbete. Bilderna hon tar under sina långa reportageresor under 1940-talet publicerar hon i både Lantarbetaren och Kommunalarbetaren.

I utställningen ”Upphovsmannen är en kvinna” på Marabouparken i Sundbyberg finns flera omslag av Kommunalarbetaren med. Här finns kartor över Ellen Dahlbergs resvägar i Syd- och Nordamerika och bilderna från desamma. 

I dokumentären med samma namn som utställningen (visas på SVT den 10 mars) berättar hon själv hur hon kom till Sverige som 17-årig judisk flykting, strax före krigsutbrottet 1939. Hur hon bestämde sig för att det var fotograf hon ville bli.

– De sa att det var fullkomligt omöjligt att bli pressfotograf. Jag kunde bli modefotograf eller matfotograf, ingen trodde på det. 

Dokumentären och utställningen har tre fotografer i centrum: Alma Haag (Sveriges första kvinnliga pressfotograf), Ellen Dahlberg och Ragnhild Haarstad.

Det är fragment av deras liv, delar av kvinnoöden, kvinnohistoria och fotohistoria i ett. Tre kvinnor som trotsade normen för vad kvinnor borde göra.

Ragnhild Haarstad utsågs till Årets fotograf 1971, och hon är fortfarande den enda kvinna som fått det erkännandet. I dokumentären konstaterar hon att priset nog väckte en del avundsjuka bland de manliga kollegorna. Så pass att hon inte kunde gå på prismiddagen. Ragnhild hade skift och ingen ville byta med henne, så hon jobbade och missade därmed festen.

Fotnot: Dokumentären ”Upphovsmannen är en kvinna” finns redan nu att se på SVT Play.

Se mer av Ellen Dahlberg

Dokumentären ”Upphovsmannen är en kvinna” sänds i SVT1, K-Special den 10 mars kl 20 och finns att se på SVT Play.
Utställningen ”Upphovsmannen är en kvinna” visas på Marabouparken i Sundbyberg fram till 23 april.